Adatok betöltése...

Sport

Hírek

Hírek

2021.07.08 (Csütörtök), 08:00

Egy verseny, három sportág, három helyszín

 

2021. július 10-én a 37. Vasi Vasember triatlon versenyen közel négyszázhúsz (23 váltó) versenyző áll rajthoz.

Kategóriák: férfi, női és váltók (női, férfi, vegyes).

Az ikonikus szombathelyi esemény töretlen népszerűségnek örvend. 1984-ben első alkalommal rendeztek Magyarországon, Szombathelyen triatlon versenyt, ezért nevezik triatlon bölcsőjének Szombathely városát és a Vasi Vasembert.

 

Az első verseny időpontjára emlékezve minden év júliusának második hétvégéjén országunk minden szegletéből és külföldről is érkeznek amatőr és profi versenyzők városunkba, hogy elnyerjék a Vasi Vasember címet.

Az 1500 m úszás, 40 km kerékpározás és a 10 km futás teljesítése igazán embert próbáló feladat. Az úszótávot Szombathely zöld szívében, a Csónakázó tóban teljesítik a versenyzők. A kerékpártáv Vas megye lankás tájain vezet keresztül, ahol a vasemberek olyan dombokat hódítanak meg, amelyeket mások csak messziről csodálnak szépségük miatt. A futás Szombathely egyik legszebb részén a Múzeumfalun halad át.

 

Idén közel 400 nevezés érkezett, a váltókkal együtt, profik és amatőrök egyaránt.

A verseny legendás alakjai, Kapolcsi Imre és Garami Árpád ismét rajthoz áll, mindketten 37. alkalommal.

A verseny központja a Bartók Béla körúton, az Uszodával szembeni füves területen lesz a versenyközpont, itt lesz a versenyközpont, és a pihenőövezet. A depó a nagy létszám miatt a Fedett Uszoda parkolójába kerül.

 

ÚSZÁS:
1400 m úszás a Csónakázó tó szigete körül, bójákkal kijelölt útvonalon

 
KERÉKPÁROZÁS:
40 km kerékpározás útvonala: Szombathely, Kenderesi u. – Bartók B. krt. – Brenner T. krt. – Külső Nárai u. – Nárai – Pornóapáti – Horvátlövő – Vaskeresztes – Felsőcsatár – Narda – Torony – Sé – Szombathely, Dolgozók útja – Kenderesi u.

Majdnem 300 m szintkülönbség.

FUTÁS:
10 km futás útvonala: Versenyközpont – Kenderesi u. – Bartók B. krt. – Árpád u. – Múzeumfalu – Kenderesi u. – Versenyközpont ( 4 kör )

A rendezvény helyszínén a 11 órakor dördül el a rajtpisztolyt.

A rajt három szakaszban indul:

11:00 férfiak

11:15 szenior férfiak (40+) és a váltók

11:30 hölgyek

Minden résztvevő rajtcsomagot kap,

Az abszolút női 1-3. és férfi 1 – 6. helyezettjei pénzdíjban részesülnek. A verseny összdíjazása 360 000,- Ft (pénzdíj + bónuszok ).

A verseny teljesítői egyedi befutóérmeket kapnak.

2021. évben minőségében, biztonságában nagyot lép előre az esemény. Hosszú hónapok előkészítő munkájának köszönhetően jelenthetjük be: a Vasi Vasember ideje alatt a a kerékpáros útvonal, Szombathelyen átvezető útvonalát a verseny ideje alatt lezárjuk. Nagyon sok köszönettel tartozunk Szombathely Város Önkormányzatának, a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztálynak, a Szombathelyi Rendőrkapitányságnak, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának, hogy tanácsaikkal és szakmai hozzáértésükkel segítették célunk megvalósulását. Hosszútávú célunk országos pontszerző verseny rendezési jogának elnyerése, ezen az úton a lezárás fontos állomás.

Köszönettel tartozunk Szombathely Város Önkormányzatának, akik a Kenderesi hídon lévő fekvőrendőr felmarásával biztonságosabbá tették a kerékpáros útvonalat, itt az elmúlt években több esés is volt, most ez a veszélyes pont eltűnt.

A biztonság mellett a környezetvédelemre is hangsúly fektetünk, és a versenyzők számára egyedi, Vasember logóval és a versenyző rajtszámával ellátott poharakat adunk a célba érkezéskor, tehát egy nagy pohármennyiség felhasználást igénylő pontot sikerül ezzel kiváltanunk. Itt egyébként közel 800 műanyag pohár fogyott el az elmúlt évben is, a környezetterhelés csökkentését egyébként a jövőben is fontosnak tartjuk.

A biztonságra ügyelve továbbra is rendelkezésre állnak fertőtlenítő állomások.

A verseny küllemén is változtatunk, mivel a teljes depó területet, és a Csónakázó tó - Depó útvonalat szőnyeggel borítjuk, tehát az úszók a szőnyegen át közelíthetik meg a depót. A célkaput idén a Bartók Béla krt-on, közúton állítjuk fel, ez több sportoló kérése volt, amit az előző évi verseny utólagos értékelésében jeleztek a sportolók.

Biztosítunk zuhanyzási lehetőséget a verseny után, ebben a Vasivíz van segítségünk, köszönjük nekik is a közreműködést.

Elit versenyzőink:

Tomaschof Kata 2020-ban 2.,

Zelinka Gabriella 2020-ban 1.,

Petsuk Zoli 2020-ban 3., 

Badar Gergő

Berekméri Levente 2020-ban 4.

De a helyi triatlon klub, a Vasi Tri is képviselteti magát Zsódér Zsolt, Varjú Gábor és még jónéhányan a helyiek közül rajthoz állnak.

A jó hangulatról a Palace Club DJ-i gonoskodnak.

Mindenkit arra bíztatunk, hogy jöjjenek el a versenyre és szurkoljanak a sportolóknak. A közlekedők türelmét kérjük a lezárások ideje alatt.

Lezárásra kerül:

2021. július 9-én 22 órától július 10-én 18 óráig a Bartók Béla krt. Kenderesi és Árpád utcák közötti szakasza.

2021. július 10-én 11 órától 13 óráig a Bartók Béla krt. Jókai Mór utca – Nárai út – Nárai külső út (Király Sportcentrumig vezető szakasza). A Nárai felől érkezők a Temesvár utcán át tudnak bejutni Szombathelyre.

Ezen a szakaszon a forgalmi rend - július 10-én 11 és 13 óra között - a Kétrózsaközben megváltozik: a verseny ideje alatt a Kétrózsa közben kétirányban lehet közlekedni.

A Jégpince és a Gagarin utak között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.

Az Erdei Iskola Batsányi Lajos utcák között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.

2021. július 10-én 12:00 órától 14:30-ig a Dolgozók útja, Liget utca – Kenderesi út.

A 8901-es számú út felől érkező gépjárműveket a séi körforgalomnál a 89-es számú főútra terelik.


A 89-es számú főút felől érkező gépjárművek elől a séi átkötő út a verseny ideje alatt lezárásra kerül.

A Muskátli út – Ernuszt Kelemen utak (körfogalom)között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.

A Dugovits Titusz út – Faludi F. utak között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.

2021. július 10-én 12 órától 15:30-ig az Árpád út – Liget út – Kenderesi út szakaszt.

A lezárással érintett területeken, a lezárás idején az autóbuszok nem közlekednek.

A Mentőszolgálat, a Katasztrófavédelem és a Rendőrség járművei számára engedélyezett a közlekedés.

 

Helyszínek, szervezők