Adatok betöltése...

Látnivalók

Top 10 látnivaló

Top 10 látnivaló

Rendelési idő

  • Hétfő -
  • Kedd -
  • Szerda 10:00 - 17:00
  • Csütörtök 10:00 - 17:00
  • Péntek 10:00 - 17:00
  • Szombat 10:00 - 17:00
  • Vasárnap -

A szombathelyi Smidt Múzeumot 1968-ban alapította dr. Smidt Lajos (1903–1975), nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos, aki Szombathely városának és Vas megye közönségének ajándékozta értékes magángyűjteményét. A főorvos hat évtizeden át, fáradhatatlan szenvedéllyel gyűjtötte a múlt becses emlékeit a jövő számára azzal a céllal, hogy közkinccsé tegye. Szombathely városa a Hollán Ernő utca 2. szám alatti műemlék épületben adott helyet a Smidt Múzeumnak, a püspöki palota szomszédságában, szemben a Megyeházával. Az épület 1772–73-ban a középkori vár várfalaira, valamint a délkeleti sarokbástyájára épült. A város első gimnáziumának adott otthont, később más kulturális célokra használták. Felújítását, belső átalakítását, korszerűsítését követően 1971-től múzeumként működik.

Az orvos-beteg kapcsolatnak köszönhetően a dunántúli birtokos nemes család – köztük a Batthyány, Bezerédj, Cziráky és Erdődy - több évszázada őrzött ereklyéit ajándékozta a gyűjtőnek. Az állandó kiállítás interaktív elemekkel 2009 és 2012 közt teljesen megújult. A földszinten az alapító sokoldalú személyiségével lehet megismerkedni a személyes tárgyain keresztül. Az audio-pontokon meghallgatható egy válogatás verseiből, gondolataiból és elbeszéléseiből. A lelkiismeretesen operáló orvoshoz írt hálalevelek és a róla írt újságcikkek a szenvedélyes, minden iránt érdeklődő önzetlen orvost hozzák közelebb a látogatóhoz. A Múzeum régiségtára, hadtörténeti és fegyvergyűjteménye kutatásra hívó tárló- és fiókrendszerben, tapintható műtárgymásolatokkal, képnézegetővel, audio-ponttal, satírozó-asztallal hív felfedezésre. Az európai és magyar könyvtörténeti ritkaságok mellett a 16-17. századi velencei, németalföldi, francia nyomdászcsaládok nyomdajeleivel pecsételhetnek a gyerekek.

Az emeleten a 17–19. század művészetét és életmódját bemutató barokk, empire, biedermeier termek a dunántúli nemesek és polgári családok otthonának miliőjét tükrözik. A Szombathely és Vas megye történetéhez fűződő emlékeken kívül számos történelmi személyiséghez és művészhez kötődő emlék: bútorok, festmények (Munkácsy Mihály, Barabás Miklós, Dorffmaister István és mások alkotásai), üvegek, porcelánok (Herendről, Bécsből, Meissenből), ötvösművek, hangszerek, kéziratok (Deák Ferenc, Széchenyi István, Liszt Ferenc, Zichy Mihály, Jókai Mór és mások hagyatékából), viselettörténeti anyag és óragyűjtemény várja a múzeumlátogatókat.

2017-ben új, teljesen akadálymentes fogadóépület-szárnnyal bővült a múzeum, az emeleten időszaki kiállítótérrel.

A Szombathelyen 1897-től 1974-ig közlekedő villamos egyik utolsó, a múzeumudvaron látható kocsija a Szombathelyi Értéktár része, az intézmény sokszínű múzeumpedagógiai kínálatához nyújt újabb témát és helyszínt.

nyitva: 2019. január 3. - december 20.
január-március, november-december: kedd-péntek 10.00-17.00
április-október: kedd-szombat 10.00-17.00

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők