Adatok betöltése...

Sport

Hírek

Hírek

2018.12.12 (Szerda), 08:00

Egy körpanorámás kétszintes épületet valamint egy kis és egy nagy méretű ízületkímélő parafagranulátumos műfüves pályát adtak át csütörtökön Szombathelyen, a Király Sportlétesítményben.

A Király Sportlétesítmény új épületét és pályáit csütörtökön adták át. Az ünnepségen beszédet mondott Király Gábor, a Királysport alapítója, kiemelve tudatos építkezéssel és munkával jutott el a sportszervezet a mai szintig. Dr. Vági Márton, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára mondott köszöntőt és Takács Mihály, a Miniszterelnök sportért felelős tanácsadója avatta fel az épületet és pályákat. A beruházás 1 milliárd forintba került, a kormánytámogatás mellett közel 50%-os volt az önrész.

15 éves a Király Sportlétesítmény

A Király Sportlétesítmény 15 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Szombathelyen. Király Gábor kapus önerőből hozta létre a sportcentrumot, azzal a céllal, hogy az újperinti városrészen élőknek méltó sportolási lehetőséget biztosítson. Ez a hazai pálya a kezdetektől a Viktória NBI-es női labdarúgócsapatának, a helyi Újperint SC-nek, a Király Sportegyesületnek és ma már a Grundball FC utánpótlás klubnak is. A létesítmény rendszeresen helyet ad nemzetközi mérkőzéseknek, női Európa-bajnoki selejtezőknek és évi nagy rendezvénye az NBI-es csapatoknak kiírt Király Kupa felkészülési torna.

A Király Sportlétesítmény teljes kapacitással működött az elmúlt években, igény volt a bővítésre. A kezdeti 4 hektáros terület tovább bővült, ma már 6 hektáron helyezkedik el a sportcentrum. A Király Sportegyesület létszáma az elmúlt években megduplázódott, 250 igazolt labdarúgóval rendelkezik jelenleg. Hat korosztállyal szerepel országos bajnokságban és felnőtt csapatának célja, hogy Szombathelynek ismét legyen NBIII-as labdarúgó együttese.

A Királysport Egyesület otthona lesz az új, 1000 négyzetméteres körpanormás szülői váróval rendelkező kétszintes épület. Az egyesület színeibe, szürke-sárgába öltöztetett épülettel közvetlen kapcsolatban áll az egyedi technológiás parafagranulátumos ízületkímélő műfüves pálya.

A beruházás az önerő mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium -intézményi beruházások keretén belül, az Egyedi sportlétesítmény-fejlesztések körében kapott támogatást. A cél, hogy a válogatottsági rekorder Király Gábor a labdarúgásban eltöltött több, mint két évtized tapasztalatát át tudja adni a felnövekvő nemzedéknek. Ehhez méltó körülményeket teremt az új környezet, az innovatív megoldásokkal és a környezettudatos épülettel és pályákkal.

A környezettudatos építkezésről:

-Az épülethez a mai legmodernebb építőanyagokat használták fel, az épület kialakításánál a passzív ház hőszigetelési értékeinek meghaladására törekedett az építtető, a 2020-ban életbe lépő építőipari előírásokat messzemenőkig figyelembe véve

-Nagyon fontos volt az alacsony energiafelhasználás
- Az épület helyi vállalkozók bevonásával valósult meg 14 hónap alatt 
- Az épület alapterülete közel 1000 m2, a műfű területe 10.050 m2
-A hatalmas panoráma ablakok a pályákra nyílnak, mint egy kilátó, mely télen jelentős szoláris 
nyereséggel bírnak, a nyári időszakban az árnyékolásról pedig egy különleges bevonat gondoskodik
- A fűtést hőszivattyús technológiával és felületfűtéssel oldották meg
- Az épület világításhoz kizárólag LED lámpák kerültek beépítésre, a tető teljes területére pedig napelemek kerültek felhelyezésre
- A víztakarékosság jegyében nyomógombos, víztakarékos csaptelepek és vízmentes piszoárok kerültek beépítésre
- A meleg vizet napkollektorokkal állítják elő
- A fűtés és a meleg víz ellátás helyiségenként számítógépről szabályozható

-Az épület mellett közvetlen kijárattal egy nagy pálya és egy kis pálya került kialakításra, műfüves borítással. A Limonta Max S típusra esett a választás, mely egy a természet ihlette

innovatív, újító gyep. A cél az volt, hogy olyan felületet hozzanak létre, mely azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mint a valódi gyep, ez a típus Magyarországon először került beépítésre. A műfű feltöltése környezetbarát parafagranulátummal történt. Ízületkímélő egyedi technológia.

-A műfüves pályán a pályavilágításról 36 db Philips LED lámpa gondoskodik, amely sötétben a természetes nappali fényhez közelítő érzést ad.

 

forrás: http://www.kiralysportletesitmeny.hu

Helyszínek, szervezők