Adatok betöltése...

Programok

Ünnepek, megemlékezések

Ünnepek, megemlékezések

2023.09.30 (Szombat), 15:00

  • Típus:

    • Ünnepi megemlékezés

SPORTHÁZ 60

 

Felbőgnek a motorok, dübörögnek a DJ-szettek, nagyszabású műsorral készül a Sportház 60. születésnapjára az AGORA Savaria Nonprofit Kft. 2023. szeptember 30-án minden olyan egyesület, csoport színpadra lép, akik valaha is otthonuknak tekintették a grandiózus épületet. Széles a paletta, a néptánctól, népzenétől kezdve, a modern hip-hop-ig és elektronikus zenéig bezárólag minden műfaj szerepel a repertoárban. Mivel egykor az intézmény kezelésében működött a Szabadidőközpont, ezért az ott versenyző rally autók is felparkolnak a Sportház előtti térre.

A Sportház - vagy ahogy egykor hívták - „sportpalota” 1963-ban, 60 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. A kulturális kínálat mindig is széles skálán mozgott kamaraszínházi előadástól, irodalmi és filmművészeti programokon túl a zenei és táncprodukciókig. A Művelődési és Sportház többször volt nemzetközi és országos jelentőségű rendezvények helyszíne, 1966 óta itt zajlik például a már szombathelyi értéknek minősülő Savaria Nemzetközi Táncverseny, amely Magyarország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvénye. Megfordult itt Kodály Zoltán, de koncertet adott a Nazareth együttes vagy a Deep Purple, a King's Singers és a kubai Buena Vista Social Club. A hazai legendák közül az Illés, a Metro és az Omega, valamint a helyben és országosan is nagy népszerűségben örvendő Lord is többször koncertezett itt. A nagyrendezvények mellett családi programok, csoportos kézműves foglalkozások is zajlanak az épületben, amely állandó helyszíne képzéseknek, tanfolyamoknak. A Sportház galériája időszakos kiállítások átmeneti otthona, az elmúlt hatvan évet ezúttal régi plakátok tárlata mutatja majd be. A szervezők a helyiektől, és elszármazottaktól olyan relikviákat is várnak, amelyek a Sportházhoz, programjaihoz, történetéhez kötődnek. Az AGORA munkatársai egy történeti kiállítást álmodtak meg, a tárlat keretében rég nem látott, vagy a nagyközönség számára talán nem is ismert tárgyakat mutatnak be.

Szeptember 30-án 18 órakor kezdődik a másfél órás gálaműsor, amelyen bemutatkoznak az épülethez kötődő, szárnyaikat itt bontogató egyesületek, csoportok és zenekarok. A fellépő helyi vagy elszármazott művészek mellett koncertet ad Varga Viktor, végül pedig DJ-k veszik át az uralmat a színpad felett. Szombathely legendás lemezlovasára, a nemrégiben elhunyt Neczpál Györgyre egy DJ-maratonnal emlékeznek meg pályatársai és fiatal feltörekvő kollégái.

A Sportház előtti téren ezen a jeles napon 15:00-tól közel ötven rally – és tuning autó sorakozik fel, emlékezve a Szabadidőközpontban tartott versenyekre. Felbőgnek a motorok, kigyúlnak a fények, ünnepel a Sportház téren és időn át!

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők