Adatok betöltése...

Látnivalók

Összes látnivaló

Összes látnivaló

Kálvária, Martineum - Szent Márton Történelmi Sétaút

Szombathely,  Kamelita utca   1.

A Szent Márton Történelmi Sétaút (Via Historica Sancti Mar¬tini) a Kálvária templomtól a Szent Márton templomig 9 állomáson keresztül vezet, amelyeket 30 darab burkolati „lépőkő” köt össze. Azokat a helyszíneket mutatja be, amelyek a város ókeresztény hagyományaihoz kapcsolódnak. Az egyes állomásoknál lévő műalkotások, információs objektumok Szent Márton és Szent Quirinus életének egy-egy epizódjára hívják fel a figyelmet.

1. állomás: Kálvária, Martineum

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal gyalogos zarándokútvonala Szlovénia irányából a Kálváriánál éri el Szombathely belterületét. A város nyugati szélén lévő magaslaton az első kálvária valószínűleg még a XVIII. század elején épült. A barokk épületet 1901-ben átépítették, majd 1906-ban karmelita nővérek rendházával bővítették. Az épületegyüttes 1992-ben a Katolikus Továbbképző Intézettel (mai nevén: Martineum Felnőttképző Akadémia) bővült. A közeli, ma már nagyobbrészt beépített terület volt évszázadokon át a város szőlőhegye. A Martineum udvarán kialakított témapark a római hagyományokat és a környéken előkerült római emlékeket mutatja be. 1908-ig remetelak is állt a közelben. A régi remetelak a VI. században élt savariai Szent Leonianusra emlékeztet, aki Galliában Autun és Vienne környékén kolostorokat alapított.
„Márton, a hittanuló öltöztet engem.”A Szent Márton történet legismertebb jelenete – fele köpenyét egy koldusnak adja – két bronztáblán megjelenítve. A két bronzrelief egyike a köpenyét megosztó Mártont, a másik Szent Márton álmát ábrázolja. – Somogyi Tamás alkotása.
 

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők