Adatok betöltése...

Látnivalók

Nevezetes polgárok

Nevezetes polgárok

Ujváry Ede

A pécsi középiskola elvégzése után a budapesti tudományegyetem jogi fakultására iratkozott be, ahol 1899-ben avatták doktorrá. 1899. november 9-én került Szombathelyre, mint vármegyei közigazgatási gyakornok. 1900-ban árvaszéki I. jegyzőnek választották.

A pécsi középiskola elvégzése után a budapesti tudományegyetem jogi fakultására iratkozott be, ahol 1899-ben avatták doktorrá. 1899. november 9-én került Szombathelyre, mint vármegyei közigazgatási gyakornok. 1900-ban árvaszéki I. jegyzőnek választották. 1902-ben Szombathely város főjegyzője lett, majd 1908-ban tanácsnokká lépett elő, 1914. április 20-án pedig a polgármester-helyettesi székbe került.

Vas megye és Szombathely város Kultúregyesületének előbb mint "könyvtárőre", majd mint titkára, 1919. óta mint alelnöke fejtette ki nagyarányú tevékenységét. A városi színügyi bizottság előadója, a Szombathelyi Gyorsíró Egylet elnöke, Szombathelyi Leánykör igazgatója is volt. 1914-ben kiadásában és szerkesztésében megjelent a "Magyar Alkotmány Tankönyve" c. munkája. 1931-ben megválasztották Szombathely polgármesterévé, 1941-ig, nyugdíjba vonulásáig töltötte be ezt a tisztséget. Polgármesterségének ideje alatt összeírják a szegényeket, feltérképezik a nyomortanyákat. Új szeretetház épül, létrehozzák a Gayer-parkot, új mederbe terelik a Gyöngyös szakaszát, megépül a strandfürdő, több utcát szilárd burkolattal látnak el.

Helyszínek, szervezők