Adatok betöltése...

Látnivalók

Nevezetes polgárok

Nevezetes polgárok

Reismann János

A Reismann testvérek születési helye a szombathelyiek által röviden csak "klinik"-ként emlegetett Semmelweis utcai Bábaképző Intézet volt. Az itteni szolgálati lakásban töltötték gyermekkorukat is, innen jártak iskolába is, előbb az elemibe, majd János a premontreiekhez, Mariann pedig a Kanizsaiba.

A Reismann testvérek születési helye a szombathelyiek által röviden csak "klinik"-ként emlegetett Semmelweis utcai Bábaképző Intézet volt. Orvos édesapjuk szolgálati lakásban töltötték gyermekkorukat, innen jártak iskolába, János a premontreiekhez, Mariann pedig a Kanizsaiba.
A húszesztendős fiatalember 1925-ben utazott Párizsba, hogy beiratkozzék a Sorbonne-ra, de inkább Peter Powel amerikai fényképész munkatársa lett. 1928-ban végezte el a müncheni Staatliche Höhere Fachschule für Phototechnik operatőri tanfolyamát és az Arbeiter Illustierte Zeitung fotóriportereként együtt dolgozott Moholy-Nagy Lászlóval, Erwin Piscatorral, John Heartfielddel, Umboval. 1931-ben Heartfield-del utazott Moszkvába és ott is maradt. Hét évig volt a Szojuzfoto, az Ogonyok munkatársa. 1938-ban nem hosszabbították meg tartózkodási engedélyét. Párizsba utazott, ahol, a „Bulletin d'Information”t szerkesztette. 1945-ben hazatért Magyarországra, 1948-tól a párizsi magyar nagykövetség sajtóirodájának vezetője, majd a követség kultúrattaséja lett. Robert Capával és David Seymourral közösen Rómában, a Casa della Culturában állított ki. 1949-ben a Rajk-perben elítélték. Rehabilitáltása után a „Béke és Szabadság”, 1956-ban az „Érdekes Újság” majd a”Képes Magyarország” a ”Hungarian Foreign Trade” és a „Tükör” munkatársa volt. Számos fotóalbumot készített, 1973-ban kiváló művész címet kapott. Emlékét barátja Weöres Sándor „Szombathely” című kis versében meg is énekelte: " Barokk házak sora számos/ kis kápolnák tornya jámbor/ itt született Reismann János/ valamint én Weöres Sándor".

 

Helyszínek, szervezők