Adatok betöltése...

Látnivalók

Nevezetes polgárok

Nevezetes polgárok

Magyar László

A Kossuth Lajos u. 29. sz. ház helyén állt az az épület, ahol 1818. november 13-án Magyar László (Horváth) meglátta a napvilágot. A gyermek Horváth Anna és Magyar Imre csáktornyai uradalmi tiszttartó házasságon kívüli kapcsolatából született, ezért a kor szokásai szerint édesanyja nevén anyakönyvezték. Az édesanya a szülés után három héttel meghalt. Lászlót előbb anyai nagyanyja Szombathelyen, majd apai nagyszülei Dunaföldváron nevelték.

Magyar László a Kossuth Lajos u. 29. sz. ház helyén álló házban, Horváth Anna és Magyar Imre csáktornyai uradalmi tiszttartó házasságon kívüli kapcsolatából született. Az édesanya a szülés után meghalt a gyermeket apai nagyszülei Dunaföldváron nevelték. A fiú Szabadkán érettségizett, majd 1841 őszén a Fiumei Tengerészeti Akadémia hallgatója lett. Az akadémia elvégzése után hajókon szolgálva. jutott el Afrikába. Első kutatóútjára 1848 tavaszán. a kalabári uralkodó anyagi támogatásával kerülhetett sor. A Kongó folyón a Jellala vízesésekig tart expedícióról részletes értekezést küldött haza. Magyar László. 1849 nyarán beházasodott a Bihé királyság uralkodójának családjába, amelynek köszönhetően belülről figyelhette meg az őt befogadó nép társadalmát, szokásait, mindennapi életét. 1850-1856-ig hat felfedező utat tett és elkészítette utazásai részletes, térképekkel illusztrált magyar nyelvű leírását. 1857-től haláláig útinaplójának második részén dolgozott. Hazatéréséhez sem apjától, sem az Tudományos Akadémiától nem kapott támogatást de 1858-ban az MTA távollétében levelező-, a Bécsi Császári és Királyi Geographiai Társaság rendes tagjává választotta. 46 évesen a Angolai Benguela közelében Ponto do Cuio helységben bekövetkezett haláláról csak négy esztendő múltán jött értesítés. Életművének jelentős része, könyveinek kézirata elpusztult. Töredékesen fennmaradt munkái az egyetemes Afrika-tudomány egyedülállóan komplex és hiteles forrásait jelentik. Földrajzi, néprajzi adatai jelentősen gazdagították korának ismereteit.

A város 1925-ben utca elnevezéssel, 1938-ban emlékoszlop állításával, 1994-ben szülőházának megjelölésével emlékezett nagy szülöttére.

Helyszínek, szervezők