Adatok betöltése...

Látnivalók

Nevezetes polgárok

Nevezetes polgárok

Bitnicz Lajos

A szombathelyi szemináriumban tanult teológiát. Szabad idejében sokat nyelvészkedett. Jól beszélt latinul, ezen kívül görögül, héberül, angolul, németül is megértette magát. 1812-től a szombathelyi líceum tanára lett.

A szombathelyi szemináriumban tanult teológiát. Szabad idejében sokat nyelvészkedett. Jól beszélt latinul, ezen kívül görögül, héberül, angolul, németül is megértette magát.

1812-től a szombathelyi líceum tanára lett. (Kresznerics Ferenctől a matematika tanítását vette át.) 1815-ben szerzett bölcsészettudományi oklevelet. 1819-től magyar nyelvet is oktatott. 1839-ben a líceum igazgatója lett. 1847-ben a székesegyház kanonokjává, 1868-ban pozsonyi címzetes püspökké nevezték ki.

Már 1919-ben jelent meg tanulmánya a Tudományos Gyűjteményben. Részt vett az MTA alapításának előkészületeiben. Legnagyobb sikerét az 1827-ben megjelent munkája a Magyar nyelvbeli előadás tudománya aratta. A Közhasznú Esmeretek Tára c. népszerű kézikönyv több szócikkét is ő írta. 1830-ban a Tudós Társaság . matematikai osztályában - tagjai közé választotta.

Munkáiból:

  • Tentamen publicum e mathesi adplicata (Szombathely, 1820.);
  • Magyar nyelvtudomány (Pest, 1837.)

Helyszínek, szervezők