Adatok betöltése...

Szabadidő

Kulturális intézmények

Kulturális intézmények

Rendelési idő

  • Hétfő -
  • Kedd 10:00 - 17:00
  • Szerda 10:00 - 17:00
  • Csütörtök 10:00 - 17:00
  • Péntek 10:00 - 17:00
  • Szombat 10:00 - 17:00
  • Vasárnap -

A MÚZEUM JELENLEG ZÁRVA TART!

A szombathelyi Smidt Múzeumot 1968-ban alapította Dr. Smidt Lajos (1903-1975), nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos, aki Szombathely városának és Vas megye közönségének ajándékozta értékes magánygűjteményét. Hat évtizedes gyűjtőmunka  eredménye ez a gazdag életmű. A főorvos fáradhatatlan szenvedéllyel gyűjtötte a múlt becses emlékeit a jövő számára, azzal a céllal, hogy közkinccsé tegye. Szombathely városa a Hollán Ernő utca 2. szám alatti műemlék épületben adott helyet a Smidt Múzeumnak, a Püspöki Palota szomszédságában, szemben a Megyeházával. Az épület 1772-73-ban a középkori vár várfalaira, valamint a dél-keleti sarokbástyájára épült. A város első gimnáziumának adott otthont, később más kulturális célokra használták. Felújítását, belső átalakítását, korszerűsítését  követően 1971-től múzeumként működik.

Az orvos-beteg kapcsolatnak köszönhetően a dunántúli birtokos nemesek közül sokan, mint például a Batthyány, bezerédj, Cziráky, Erdődy család több évszázada őrzött ereklyéit ajándékozta neki a műkincsi történeteivel együtt. Három szinten tárul a látogatók elé a 2009 és 2012 közt teljesen megújított, interaktív kiállítás. A földszinten az alapító sokoldalú személyiségével lehet megismerkedni a személyes tárgyain keresztül. Olajportréja Radnóti Kovács Árpád festőművész alkotása.

Az audio-pomtokon meghallgatható egy válogatás verseiből, gondolataiból és elbeszéléseiből. A lelkiismeretesen operáló orvoshoz írt hálalevelek és a róla írt újságcikkek  a szenvedélyes, a minden iránt érdeklődő , önzetlen orvost hozza közelebb a látogató elé. Régiségtára, hadtörténeti és fegyvergyűjteménye sorozatait kutatásra hívó fiókrendszerben, tapintható  műtárgyak sorozatával, képnézegetővel, satírozó-asztallal lehet felfedezni. Az európai és magyar könyvtörténeti ritkaságok mellett a 16-17. századi velencei, németalföldi, francia nyomdászcsaládok nyomdajeleivel pecsételhetnek a gyerekek.

Az egyik emeleti szárnyban numizmatikai, orvostörténeti kiállítás, üvegművészeti és az időszaki kiállítások számára kialakított rész nyert elhelyezést.

A másik emeleti szárnyban a 17-19. század művészetét és életmódját bemutató barokk, empire, biedermeier termek  a dunántúli nemesek  és polgárok miliójét tükrözik. Szombathely város és Vas megye történetéhez fűződő emlékeken kívül számos történelmi személyiséghez kapcsolódó emlék hívja magára a figyelmet. Bútorokk, festmények (Munkácsy, Barabás, Dorffmaister, Lótz, Orlai Petrich, Sterio), üvegek, porcelánok (Herend, Altwien, Meissen), ötvösművek, hangszerek, kéziratok (Deák Ferenc, Gr. Széchenyi István, Liszt Ferenc, Jókai Mór), viselettörténeti anyag és óragyűjtemény várja a múzeum-látogatókat.
A Szombathelyen 1897-től 1974-ig közlekedő villamos egyik utolsó, a múzeumudvaron látható kocsija az intézmény sokszínű múzeumpedagógiai kínálatához nyújt újabb témát és helyszínt.

Nyitvatartás: kedd-szombat 10.00-17.00

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők