Adatok betöltése...

Sport

Sport és rekreációs létesítmények

Sport és rekreációs létesítmények

 A szombathelyi női torna története

 

Szombathelyen az 1970-es években Kővári József és edző kollégái próbálták a torna sportágat meghonosítani. Megfelelő létesítmény hiányában több évi küzdelmes próbálkozásuk nem talált támogatókra. Legjobb tornászuk Barasits Zsuzsa Budapestre a VASAS Sportegyesülethez igazolt.

 

    E kezdeményezés után csaknem 20 évet kellett várni, hogy újra tornászpalánták nevelkedjenek Vas Megye megyeszékhelyén. Vizer Erzsébet,  Sághy Andrea és Rácz Gábor 1991-ben, a rendszerváltás első éveiben  gondolták úgy, hogy megpróbálkoznak  a lehetetlennel. Előbbinek veszprémi tornász évei, utóbbinak a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolai adjunktusi gyakorlata tette lehetővé, hogy az 1992-93-as tanévben a Gothard Jenő Általános Iskola tornász – néptánc speciális osztályában az első évfolyam megkezdhesse tanulmányait. Ők 12-en jelentették az azóta az ország egyik legjobb tornaszakosztályának alapköveit. Név szerint. Bodovits Annamária, . Giczi Katalin, Horváth Petra, Kónya Laura,  Molnár Flóra, Oszkó Andrea, Pöszt Zsuzsanna, Pusker Esztella, Theisz Nóra, Huszár Hajnalka, Rákos Blanka, Fogl Georgina

  Az egyesületi hátteret ekkor a Főiskola Sportegyesülete biztosította. 1996-97-ben a Spartacus SE-hez tartoztak  a tornászok, majd 1997-ben elindult a Sportiskolai program amelynek már meghatározói voltak az akkor már eredményes leány tornászok.  

Mérföldkő  ez az év, hiszen beköltözhettek egy  állószeres tornaterembe, mely 9 évig otthonuk volt a Szelestey utcában.  

1999-ben Szombathely város Önkormányzata létrehozta a Szombathelyi Rajczy Imre Sportiskolát, melynek igazgatója Rácz Gábor lett. A sportiskola égisze alatt megalakult a Delfin Sportiskolai Sportegyesület, amely azóta is versenyezteti a lányokat. 

    

Számos korosztályos dobogós helyezés után a 2002-es patras-i Európa Bajnokságon léptek  először a szerekhez szombathelyi tornászok, Gál Kitti és Csire Anna. Ettől az évtől folyamatosan szolgáltatott a  nyugati határszél válogatottakat a világversenyekre. Gombás Laura, Csiszár Anna, Csillag Tünde a következő generáció.

Közülük is kiemelkedik Gombás Laura, akit 2006 és 2007-ben is az év tornásznőjévé választottak Magyarországon.

    2006 december 2-án birtokba vehették az ország legkorszerűbben felszerelt edzőtermét a Haladás Sportegyesület Rohonci úti sportcsarnokában. 

Az új edzőterem  meghatározó jelleggel bír a szakosztály életében. Olyan távlatokat nyit az oktatásban, versenyeztetésben és a nemzetközi kapcsolatokban, ami a szombathelyi torna kiteljesedését jelentheti. 

2003-tól   a Zrínyi Ilona Általános Iskola vette át a bázis intézmény szerepét. 2007-re kialakult a közoktatási típusú sportiskola, amelynek keretén belül 5 sportág fiataljai járnak évfolyamonként egy osztályba. Számukra elsődleges szempont a sport, s az s iskola minden téren segíti pályafutásuk kiteljesedését. 

2008-ban szinte lefejeződött a szakosztály Kiss Gábor edző távozásával. A négy felnőtt tornász közül csak Csillag Tünde tartott ki anyaegyesületénél. 8 évig egyedül szolgáltatta az eredményeket felnőtt válogatott szinten. A szombathelyi női torna eddigi legnagyobb eredménye is az ő nevéhez fűződik. 2011-ben a berlini európa Bajnokságon talajon 8. helyezett volt. Mellé nőtt fel a következő generáció, amelynek – sajnos csak rövid ideig – volt meghatározó versenyzője Jelencsics Dorina. Ő az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF ) ugrásban elért 4. helyével írta be magát a helyi sporttörténelembe. 

A szakosztály ujjá építésének sikerességét jelzi, hogy 2008 óta több fiatal edző csatlakozott a két vezetőhöz. Hüll Tamás, Réti Gergő, Barasits Andrea, Timár- Kiss Nóra azóta oszlopos tagjai a vasi tornász életnek. 

 

2015 ismét a változás éve volt. A rohonci úti stadion bontása miatt az Arborétum Sportcentrum lett az új otthon. 3 hónapos megfeszített edzői és szülői munkával sikerült átalakítani a műfüves labdarúgó pályát egy minden igényt kiszolgáló tornász gyakorlóvá. 

 

Több évfolyamnyi kihagyás után Dévai Boglárka az a versenyző, aki tovább öregbítheti a nyugati határszél torna életét. A 2014-ben Nanjingban az Ifjúsági Olimpián ugrásban elért 6. helye jó alap arra, hogy az elit tornászok közé emelkedhessen. 

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők