Adatok betöltése...

Programok

Zene/Koncert

Zene/Koncert

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne) 

2019.07.12 (Péntek), 10:00

Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely!

Szombathelyen megrendezésre kerül 2019. július 12. és 21. között a 35. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. A Filharmónia Magyarország a kurzusok által nemcsak a bartóki örökséget szeretné megőrizni és átadni a jövő generációk számára, hanem arra is rá kíván világítani, hogy milyen hatása van a szerző életművének napjaink zenéjére. A 2019. évi kurzusokra már várják a jelentkezőket.

A Filharmónia Magyarország bérletes sorozatai a végéhez érnek, legközelebb csak szeptemberben várják vissza a közönséget. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen kezdetét veszi a fesztiválok és nyáresti sorozatok időszaka, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. A közönség számára kínált színvonalas programok mellett a Filharmónia arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a fiatal művészeknek lehetőséget biztosítson tudásuk gyarapítására. Ezt elősegítendő, idén is megszervezik Magyarország egyik legnagyobb presztízsű zenei szemináriumát, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált, melynek mesterkurzusaira már kezdetét vette a jelentkezési időszak.

Bartók Béla a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, művei a világ szinte összes koncerttermében rendre felcsendülnek. Bartók olyan örökséget hagyott hátra, amit állandó feladat megismertetni a hazai és külföldi fiatal zenészekkel. A szeminárium célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek Bartók Béla művészetéhez, jobban megértsék zenei nyelvezetét és autentikus környezetben - a szerző hazájában - tanulhassanak olyan kiváló muzsikusoktól, akik professzionális interpretálói Bartók műveinek.

A 2019. évi szeminárium művészeti vezetésének megtisztelő feladatát ezúttal Dubrovay László, Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző látja el. Dubrovay életműve és zenei nyelvezete számos helyen párhuzamba állítható Bartók Béla munkásságával, pályáját egyszerre fémjelzi a hagyományok tisztelete és az innovatív megoldások keresése, illetve a haladó szellemiség.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium keretében idén hét kurzust hirdetett meg a Filharmónia, melyre egészen április 15-ig várják a jelentkezéseket. A művészeti vezető felkérésére olyan neves professzorok tartanak majd mesterkurzusokat, akik nemcsak Bartók Béla zenéjének értő tolmácsolói, de egyben legkiválóbb előadóművészek is.

Természetesen a résztvevőknek lehetőségük lesz Dubrovay Lászlótól is tanulni, aki az akusztika, zeneelmélet és zeneszerzés mesterkurzus professzoraként osztja meg páratlan tudását az érdeklődőkkel.

Nemcsak Bartók, hanem Dubrovay művek is górcső alá kerülnek a szemináriumon, ezáltal a kortárs zene is fókuszba kerül. A fiatal karmesterek számára a versenyeken és a koncerttermekben egyaránt elengedhetetlen hogy ismerjék Bartók művészetét. Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója harmadik alkalommal lesz professzora az eseménynek. Bartók és a kortárs zene érdekességei mellett a karmesteri hivatásról, a szakma titkairól is sokat tanulhatnak a résztvevők.

A dal, oratórium és ária mesterkurzus vezetőjeként Kiss-B. Atillát, Kossuth- és Liszt-díjas énekművészt, a Budapesti Operettszínház főigazgatóját köszönthetjük. Tenorként számtalanszor hallhattuk már Puccini legnagyobb operáiban, Bizet Carmenjében, de a Bánk bán operafilm főszerepe is az ő nevéhez fűződik. Tokiótól Toronto-ig bejárta már a világ legnagyobb színpadait, így közel harminc év tapasztalatát osztja most meg a hallgatókkal.

Nem ritka, hogy egy családban több professzionális zenész is van, az viszont már kevésbé hétköznapi, hogy egy testvérpár mindkét tagja mesterkurzust tart egy szemináriumon. Szombathelyen ez is megvalósul, hiszen Jávorkai Sándor a hegedű, Jávorkai Ádám pedig a gordonka megszólaltatásának rejtelmeibe vezeti be a növendékeket.

Ha Bartók, akkor zongora! Nehezen tudnánk elképzelni egy Bartók Szemináriumot zongora mesterkurzus nélkül, melynek vezetője idén Balázs János Liszt-díjas zongoraművész lesz, aki számos nemzetközi verseny győztese, 2017 óta a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagja, a Cziffra György Fesztivál alapító művészeti vezetője.

A Bartók Szeminárium történetében először kerül megrendezésre tuba mesterkurzus, melyen Bazsinka József Liszt-díjas tubaművész vezetésével folyik majd a szakmai munka. A művész 1993 óta a Budapesti Fesztiválzenekar tagja, szólistaként pedig rendszeresen koncertezik hazánkban és külföldön egyaránt.

A rangos nemzetközi szeminárium kurzusaira még április 15-ig várják a jelentkezéseket.

A részletes kiírások megtalálhatók a www.bartokfesztival.hu oldalon. A legújabb információkért kövessék a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál hivatalos Facebook oldalát.

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők