Adatok betöltése...

Programok

Színház/Tánc

Színház/Tánc

2022.09.29 (Csütörtök), 12:00

  • Belépőjegy:

    • Díjmentes

Arany János és Petőfi Sándor barátságán, kapcsolatán lelhet bepillantást a néző az 1848-49. forradalom és szabadságharc eseményeibe.

 

Szereplők:
Arany János és mindenki más: Kálló Béla szabadkai Jászai Mari-díjas színművész, rendező
Petőfi Sándor: Tóth Péter Lóránt versvándor (Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért - díjas)
Írta: Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja
Rendezte: Kálló Béla
Az előadás időtartama: 60 perc
Ajánlott korosztály: középiskolák diákjai, felnőttek
Belépés: díjmentes!
Foglalja le helyét a szombathely@mmik.eu címre küldött levéllel előzetesen!

Aranyhoz és Petőfihez álltalában a verseiken keresztül közelítenek, az alkotók azonban nem ezt az utat választották. A drámaírónő több ezer oldalt olvasott el a levelezésekből, korabeli visszaemlékezésekből, jegyzőkönyvekből. Ezekből állította össze a dialógusokat, jeleneteket. Vagy is, ami a színpadon megelevenedik nem fikció, hanem igaz történet. A dokumentarista dráma bepillantást enged a két költő barát minden napi életébe, nehézségeikbe, örömeikbe. Petőfi a korszakhoz való viszonyát társaihoz való kapcsolódásán mutatja be: így bukkan fel egy-egy jelenet erejéig többek között Vörösmarty, Jókai, Mészáros Lázár hadügyminiszter. A darabot játszó két színész emberi oldaláról mutatja be a magyar irodalom legendás barátságát, így érezheti az előadás alatt végig a közönség azt, hogy mint ha a mából szólalna meg Petőfi és Arany. A jelenből, hiszen bennünk élnek. Ezért örök életűek.
A 2018-as bemutatót követően Délvidék harminc településére jutott el az előadás. Azóta pedig szerte a Kárpát-medencében, közel száz településen láthatta a közönség művelődési házakban, könyvtárakban, színháztermekben. A Duna Televízió meghívására Torockóra is eljutott a darab. Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának meghívására erdélyi településekre látogatott az előadás, de bemutatták a darabot Kárpátalján is. Magyarországon olyan helyszíneken is játszották, amelyek ezerrel szállal kapcsolódnak Petőfihez: Kunszentmiklós, Dunavecse, Szalkszentmárton (a Petrovics-család egykori mészárszékének ivójában), Szabadszállás (a városházának azon termében, ahol Petőfi választási kudarca történt). 2019 márciusában a kanadai magyar közösségek meghívására, Kanada nyolc városában volt látható díszelőadásként a színpadi játék. Az előadók célja, hogy a Petőfi Bicentenárium alkalmával a Petőfi Klubokkal együttműködve, a Kápát-medence minél több településére eljuthasson a „Szabadságharc”.

Hogyan jutok oda?

További Programok

Helyszínek, szervezők