Adatok betöltése...

Látnivalók

Összes látnivaló

Összes látnivaló

Szombathely 4. sz-ban vértanúhalált halt szentje, Szent Quirinus püspök a Száva partján, a ma Horvátországban található Sziszeken (római neve: Siscia) működött keresztény hívei között a Római Birodalomban. Bátor tanúságtevő hite miatt elfogták az agg püspököt, és az akkori tartományi fővárosba, Savariába szállították. Itt Amantius helytartó halálra ítélte a hajlíthatatlan hitű főpásztort, és malomkővel a nyakán a megáradt Perint vizébe dobták 305-ben v. 309-ben. Ereklyéi nagyrészt Rómában, de templomunk kereszthajóban is találhatók.

A templom építtetője - a helyi szaléziak és az egyházközösség képviseletében - Ádám László szalézi igazgató (és Koller József plébános). Tervezője Foerk (Förk) Ernő főiskolai tanár (több más templom mellett a szegedi Fogadalmi Templom tervezője). 1932-ben bekövetkező halála után Brenner János építészmérnök vette át az építkezés irányítását. A templom alapkőletételére 1932 májusában került sor. Felszentelését 1938. június 4-én Hlond Ágoston lengyel szalézi bíboros-prímás végezte.
A templom stílusa ókeresztény bazilika, román stílusjegyek felhasználásával. 
A templom hossza 50 méter, szélessége a kereszthajóknál 24,55, három hajó összesen 17,35 m, a főhajó 11,15 méter széles. A templom hármas hajóosztása és a hevederívek a térhatást nagyon emelik. A főoltár carrara-i fehér márványból készült Kondor József és fiai műhelyében, a mellékhajó oltárai: a Jézus Szíve és a Segítő Szűz oltárai is fehér márványból készültek 1941- ill. 1950-ben. A főoltár hármas képe 1967-ben készült egy privát adományból. A festmény Radnóti Kovács Árpád műve: a központi kép Szent Quirinus püspök vértanúságát, a két szélső működését és temetését jeleníti meg.

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők