Adatok betöltése...

Látnivalók

Összes látnivaló

Összes látnivaló

Savaria Múzeum - Szent Márton Történelmi Sétaút

Szombathely,  Kisfaludy Sándor utca  9.

A Szent Márton Történelmi Sétaút (Via Historica Sancti Martini) a Kálvária templomtól a Szent Márton templomig 9 állomáson keresztül vezet, amelyeket 30 darab burkolati „lépőkő” köt össze. Azokat a helyszíneket mutatja be, amelyek a város ókeresztény hagyományaihoz kapcsolódnak. Az egyes állomásoknál lévő műalkotások, információs objektumok Szent Márton és Szent Quirinus életének egy-egy epizódjára hívják fel a figyelmet.

7. állomás: Savaria Múzeum

A Savaria Múzeum a Vasvármegyei Kulturegyesület kezdeményezésére épült 1908-ban. A Savaria Múzeum lapidáriumában találhatók az ókori Savaria legbecsesebb emlékei, a kiállított tárgyak között több az ókeresztény lakosság IV-V. századi jelenlétét bizonyítja.
A Savaria Múzeum parkjában a filagória alatti dombormű a remeteséghez vonzódó Mártont ábrázolja és egyben felidézi a püspökké választásához kapcsolódó, sokfelé ismert történetét:
Márton libák közé bújt, amikor püspökké akarták választani. A libák gágogásukkal elárulták és így nem tudott a feladat elől kitérni. A kígyó és a kutya is szerepelnek Márton legendájában, egyúttal asztrális szimbólumok is: Egyszer egy játszadozó gyermekre támad egy kígyó, de Márton parancsának engedelmeskedett és elkúszott. Akkor szomorúan mondta a Szent:
,,A kutyák és a kígyók hallgatnak rám, bezzeg az emberek ….’’ –Somogyi Tamás alkotásai
A kompozíció elemei: liba alakokat formázó íves elem, fekvő kutyát és kígyót formázó elemek. A kompozíció további része egy bronztábla, amelyen Szent Márton alakja látható szerzetesi ruhában, imádkozva. A tábla sarkában a Skorpió havának jelét formázó kampón lopótök lóg, utalva a Márton-napi újbor kóstolására.
 

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők