Adatok betöltése...

Látnivalók

Nevezetes polgárok

Nevezetes polgárok

Kunc Adolf

Tanulmányait a keszthelyi algimnáziumban kezdte, majd Szombathelyen a premontrei főgimnáziumban folytatta. Érettségi után tanári és bölcseletdoktori oklevelet szerzett. 1863-tól tanár egykori szombathelyi iskolájában, majd 1875-től 1884-ig ő lett a gimnázium igazgatója.

Tanulmányait a keszthelyi algimnáziumban kezdte, majd Szombathelyen a premontrei főgimnáziumban folytatta. Érettségi után tanári és bölcseletdoktori oklevelet szerzett. 1863-tól tanár egykori szombathelyi iskolájában, majd 1875-től 1884-ig ő lett a gimnázium igazgatója. A mennyiségtan, vegytan és természettan tanáraként országszerte híres fizikai szertárat hozott létre, amit folyamatosan bővített, fejlesztett. Diákjával Gothard Jenővel végzett Foucault-féle ingakísérlete és telefonkísérletei a magyar és nemzetközi tudománytörténetben jelentősek. 1880. évi vándorgyűlésen mutatták be Szombathely és Herény közötti telefonkapcsolat létrehozását a Gothard-testvérek közreműködésével. Tevékenyen részt vett Szombathely köz- és a megye életében. 1884-ben a Szombathelyi kerület országgyűlési képviselőjének választották. Még ebben az évben a csornai premontrei kanonok rendjének főpapjává nevezi ki. Támogatásával 1893-ban épül fel a rend gimnáziumának épülete. Élete utolsó éveit Türjén töltötte.

Művei:

  • Légkörünk és a vele összekötött tünemények = A Szombathelyi Katolikus Főgimnázium Értesítője, 1870-71. 3-13.p.
  • Szombathely-Savaria-rend. tanácsú város monographiája 1-2.r. (Szombathely, 1880-1894) - A második részt Kárpáti Kelemen írta.

Helyszínek, szervezők