Adatok betöltése...

Látnivalók

Nevezetes polgárok

Nevezetes polgárok

Pető András

A Kossuth Lajos u. 2. sz. alatti házban született 1893. szeptember 11-én a konduktív mozgásterápiai képzés világhírű megalapítója.Szülei Pető Ármin kereskedő és Wiener Szidónia. A gyermeket az anyakönyvbe Andor néven jegyezték be.

 

A Kossuth Lajos u. 2. sz. alatti házban született a konduktív mozgásterápiai képzés világhírű megalapítója. Budapesten érettségizett, Bécsben az orvosegyetem elvégzése után az élettani tanszék tanársegédje és a rehabilitációs jellegű intézmény vezetője lett. Az első világháborús hadikórházi szolgálat után a semmeringi gyógyintézetben kezdett mozgásterápiával foglalkozni. 1938-ban tért vissza Magyarországra. 1945-ben a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola tanszékvezető tanára és a Gyógypedagógiai Intézet mozgásterápiai osztályának vezetője lett. Ebből alakult ki a főiskola mozgásterápiai intézete, később az Országos Mozgásterápiai Intézet, végül a Művelődésügyi Minisztérium segítségével létesült a Mozgássérültek Nevelőképző és Nevelőintézete, amelynek igazgató- főorvosa volt.
Az ő nevéhez fűződik a központi idegrendszer sérülése miatt mozgássérült gyermekek konduktív nevelési rendszerének kidolgozása. A rendszer komplex alkalmazása lehetővé teszi, hogy a mozgászavarokkal küszködők tanulhassanak, ellássák magukat, kisebb munkát vállalhassanak, ne kiszolgáltatottan, másokra utalva, intézetben éljék le életüket. A Pető-intézetben képzik ki a mozgássérült gyerekekkel foglalkozó gyógypedagógusokat is. Pető András különleges személyiség volt, Márai Sándor, Illyés Gyula is megörökítette a vele való találkozást. A 64. születésnapján elhunyt orvos sajnos nem érhette meg, hogy a Nemzetközi Pető Intézet a világ számos országát összekapcsoló konduktív hálózat szellemi centrumává nőtte ki magát.

 

Helyszínek, szervezők