Adatok betöltése...

Látnivalók

Nevezetes polgárok

Nevezetes polgárok

Kárpáti Kelemen

Győrben és Budapesten görög-latin szakos diplomát szerzett. Egykori iskolájában, a premontrei gimnáziumban kezdett tanítani. 1883-ban, 1907-ben pedig ő lett az igazgató. A tanítás, igazgatás mellett jelentős munkát vállalt a város kulturális- és közéletében.

Győrben és Budapesten görög-latin szakos diplomát szerzett. Egykori iskolájában, a premontrei gimnáziumban kezdett tanítani. 1883-ban, 1907-ben pedig ő lett az igazgató. A tanítás, igazgatás mellett jelentős munkát vállalt a város kulturális- és közéletében. 1890-től a Régészeti Egylet, majd 1899-től Vasvármegyei Kultúregyesület titkára lett. Vas megye törvényhatósági bizottságának tagja és városi képviselő is volt. Első igazgatója lett az 1908-ban felépült múzeumnak. Megalapozta a Vas megyei néprajzkutatást, leírásokat készített a népéletről, az életmód változásáról.

3600 néprajzi tárgyat gyűjtött össze, amely alapja lett a múzeum néprajzi gyűjteményének. Számos tudományos cikket publikált a római társadalomról, a savariai és velemi leletekről. Jelentősek Horatius és Rufus műveinek fordításai. 1911-ben a Székesfehérvári Tankerület főigazgatójává nevezték ki. Élete utolsó éveit Türjén töltötte.

Műveiből:

  • Szombathely - Savaria rend. tanácsú város monographiája 1-2. rész (Szombathely, 1880-1894.) (az első részt Kunc Adolf írta)
  • Latin nyelvtan (Budapest, 1919.)

Helyszínek, szervezők