Adatok betöltése...

Látnivalók

Összes látnivaló

Összes látnivaló

Szent Quirinus emlékhely, Perint híd - Szent Márton Történelmi Sétaút

Szombathely,  Óperint utca  2.

A Szent Márton Történelmi Sétaút (Via Historica Sancti Martini) a Kálvária templomtól a Szent Márton templomig 9 állomáson keresztül vezet, amelyeket 30 darab burkolati „lépőkő” köt össze. Azokat a helyszíneket mutatja be, amelyek a város ókeresztény hagyományaihoz kapcsolódnak. Az egyes állomásoknál lévő műalkotások, információs objektumok Szent Márton és Szent Quirinus életének egy-egy epizódjára hívják fel a figyelmet.

3. állomás: Szent Quirinus emlékhely, Perint híd

Ennek a helynek a közvetlen közelében már a rómaiak idejében is volt híd. A jelenlegi hídtól csupán néhány méternyire levő római hídfő pontos helyét régészeti adatok is bizonyítják. Ez Szent Quirinus mártíriumának színhelye, malomkővel a nyakában itt vetették a Perintbe. A szent halálának helyszínén már az ókeresztény időkben kultuszhelyet alakítottak ki. Horváth József Elek, aki 1825-ben először írta meg és tette közzé magyar nyelven a város történetét, így emlékezik meg az eseményről:
„Gyenge nyakába malomkövet öltvén durva kaczajjal A ’Sibaris’ sebesen le folyó özönébe taszíták,
Hol bár néki nyakát a’ kő nehezíti, szeliden Fenn lebeg …”
Az Óperint utcai híd jobb oldali korlátján a bronzból készített, fennakadt drapéria (püspöki mucétum) utal Szent Quirinus mártírhalálára.

„Hol testét a víz partra vetette, imádkozó-helyet létesítettek”
Az emléktábla Tornay Endre András szobrászművész alkotása, a hídkorláton lévő bronz püspöki öv Veres Gábor munkája.
 

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők