Adatok betöltése...

Látnivalók

Nevezetes polgárok

Nevezetes polgárok

Berzsenyi Dániel

1788-tól a soproni evangélikus líceumban tanult, tanulmányait nem fejezte be. Rövid ideig Keszthelyen önkéntes katona, majd Niklán élt anyai nagybátyjánál. 1799-ben vette feleségül másod-unokatestvérét Dukai Takách Zsuzsannát.

1788-tól a soproni evangélikus líceumban tanult, tanulmányait nem fejezte be. Rövid ideig Keszthelyen önkéntes katona, majd Niklán élt anyai nagybátyjánál. 1799-ben vette feleségül másod-unokatestvérét Dukai Takách Zsuzsannát. Előbb Sömjénbe, majd Niklára költözött, és ott élt haláláig.

1808-ban 77 verset tartalmazó kézirata Kiss János közvetítésével Kazinczyhoz került, aki felajánlotta segítségét a szerkesztésben és a hibák kijavításában. 1810-ben Pesten megismerkedett - többek között - Szemere Pállal, Horváth Mihállyal és Kölcsey Ferenccel is. Vidékiessége miatt nem tett rájuk jó benyomást, ő is idegennek érezte magát közöttük. 1817-ben Kölcsey méltatlanul szigorú kritikában részesítette költészetét. A megbántott költő ezután gyakorlatilag felhagyott az írással.

Berzsenyi honosította meg a magyar költészetben a klasszikus versmértéket és a témákat. A latin költészet - különösen Horatius - hatása érezhető versformáin, szókészletén. Hazafias ódái a legismertebbek, a legnagyobb magyar ódaköltőnek tartják.

Fő munkája:

  • Berzsenyi Dániel versei (Pest, 1813.)

Helyszínek, szervezők