Adatok betöltése...

Szabadidő

Kulturális intézmények

Kulturális intézmények

AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft.

Szombathely,  Március 15. tér  5.

Az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ és a Szombathelyi Médiaközpont átalakulását követően jött létre. Tereiben és programjain évente közel 4000 eseményen 400.000-500.000 látogatót fogad, az általa működtetett médiumok naponta több ezer érnek el.

A szervezet székhelyeként is működő AGORA–Művelődési és Sportház Szombathely legnagyobb befogadóképességű kulturális intézményi helyszíne. A népszerű intézményt, amely 1963-ban nyitotta meg kapuit a szombathelyiek MSH-nak vagy csak egyszerűen Sportháznak, régebben Sportpalotának hívták. Többször volt nemzetközi és országos jelentőségű rendezvények helyszíne, 1966 óta itt zajlik például a Savaria Nemzetközi Táncverseny, amely Magyarország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvénye. Számos koncertnek, színházi eseménynek, sportversenynek, báloknak és gálaműsoroknak, iskolai, egyetemi, ünnepi rendezvénynek, városi nagyrendezvények ad otthont, de galériáján rendszeresen kiállításokat is szerveznek. A nagyrendezvények mellett családi programok, kis csoportos kézműves foglalkozások is zajlanak az épületben, amely állandó helyszíne képzéseknek, tanfolyamoknak is. Az épület irodaházában kapott helyet a Szombathelyi Televízió stúdiója és szerkesztősége, illetve az önkormányzat ingyenes városi hetilapja, a Savaria Fórum szerkesztősége is.

Az egykori Savaria Mozi 2007 óta az AGORA részeként működik. A mozi díszbemutatók rendszeres helyszíne, a nagyterem 348 fő, a kisterem 57 fő befogadására alkalmas. Az intézmény szakmai koncepciójában prioritást élvez a mozi multikulturális közösségi térként való működtetése, így a filmvetítések mellett évente 50-60 program kerül megrendezésre.

Az AGORA kezelésébe tartozik a Felsőcsatári Gyermeküdülő, amely elsősorban gyermekcsoportok, iskolai osztályok, ifjúsági csoportok, baráti társaságok visszatérő, kedvelt táborhelye. Az igénybevevők saját szervezésű erdei iskolai táborokat, vagy hagyományos szabadidős táboroztatást valósítanak meg az épületben és környékén. A gyermek- és ifjúsági tábor férőhelyeinek száma: 57 fő, mely pótágyazással bővíthető. A Gyermeküdülő épülete védett és biztonságos helyen, lakott területektől távol, természetközelben található.

Szombathely egyik emblematikus épülete a Víztorony, amely 1926-ban épült a Brenner-Parkban. A város nagyberuházásainak részeként megvalósult az épület rehabilitációja. További üzemeltetése 2010-től az AGORA feladata csakúgy, mint az épület körül található KRESZ-park. A Víztoronyban helyet kapott egy európai színvonalú interaktív kiállítás, de emellett a közösségi tér előadások, filmvetítések, céges találkozók, kislétszámú konferenciák lebonyolítására is alkalmas.

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők