Adatok betöltése...

Sport

Hírek

Hírek

2020.09.16 (Szerda), 08:00

A COVID-19 miatt bekövetkezett, soha nem látott, közel hat hónapos megszakítást követően a torna verseny folytatódik a FIG World Challenge kupasorozattal a művészi torna október 2–4-én, Szombathelyen (HUN).

Több mint 80 tornász, akik 18 nemzetet képviselnek az európai kontinensen, lelkesen válaszoltak arra a felhívásra, hogy regisztráljanak a rendezvényre Magyarország legrégebbi városában, amely a nemzetközi naptár egyik alapeleme 2008 óta.

A versenyre tervezett nehéz ütők között: a 2008-as olimpiai Pommel Horse ezüstérmes Filip Ude (CRO), a 2012-es olimpiai Vault bronzérmes Igor Radivilov (UKR), a nyolcszoros világbajnok Marian Dragulescu (ROU) és a Horizontal Bar 2017-es világbajnoka, Tin Srbic ( CRO).

A házigazdáknak egy masszív magyar csapat áll, amely magában foglalja a szombathelyi bajnok Noémet Makrát a Balance Beam-en és Vecsernyes Dávidot a Horizontal Baron , valamint Devai Boglarka szakember visszatérését , a Vault 2018-as Európa-bajnokát. A 20 éves Devai 2019-ben lábsérüléssel távozik, és arra törekszik, hogy visszatérjen szülővárosában a nemzetközi porondra.

 

 

Verseny a COVID-19 korában

Magyarország napjainkban alig több mint 6600 vírusos esetet regisztrált, ezek közel fele Budapestről, Szombathelytől 230 km-re keletre található. Szeptember 1-jétől Magyarország határai el vannak zárva a külföldi utazók előtt, bár a kormány engedélyezi a nemzetközi sportesemények lebonyolítását, feltéve, hogy a sportolók, kíséreteik és szervezők szigorú irányelveket követnek.

Jelenleg a külföldi tornászoknak, edzőknek, tisztviselőknek és személyzetnek, akik be akarnak lépni Magyarországra, két negatív COVID-19 tesztet kell benyújtaniuk, amelyeket kétnapos különbséggel kell megtenni. Ezen túlmenően az országon belül utazóknak javasoljuk, hogy kerüljék a tömegközlekedést, és tilos a nyilvános összejöveteleken való részvétel.

Szombathelyre kerülve szociális távolságtartó intézkedések lépnek életbe, és a szállodákban, a közlekedésben és a verseny helyszínén mindenkor arcmaszkot kell viselni, kivéve, ha a tornász a készüléken teljesít. A bírák egymástól egy méterre helyezkednek el, és a tornászok tisztítják a kezüket, amikor belépnek és elhagyják a játékteret.

A testhőmérséklet-ellenőrzéseket akkor hajtják végre, amikor a sportolók belépnek az edzés és a verseny helyszínére, és akinek 37,5 Celsius fok feletti hőmérséklete van, azonnal megvizsgálják a vírust. Ha a küldöttség egyik tagja pozitív eredményt mutat a COVID-19 esetében, a teljes küldöttséget elkülönítik, és a kapcsolattartás nyomon követésével másokat tájékoztatnak, akikkel a küldöttség tagjai kapcsolatba léphetnek.

"Abban a pillanatban, amire mindannyian vártunk"

Szombathely csak a negyedik FIG Művészi Torna Világkupája lesz 2020-ban, a kora tavaszi események után Melbourne-ben (AUS), Milwaukee-ban (USA) és Bakuban (AZE), mely utóbbit a döntő előtt leállították a vírus.

"Ez az a pillanat, amelyre mindannyian vártunk, és nagyon örülünk, hogy a FIG World Challenge Kupa-sorozat Magyarországra Szombathelyen kerülhet sor" - mondta Morinari Watanabe, a FIG elnöke. „A tornászok lelkesen várták a versenyre való visszatérést, a szombathelyi helyi szervezőbizottság pedig szorgalmasan dolgozott azon, hogy minden sportoló biztonságos és egészséges körülmények között versenyezhessen. Minden jót kívánunk nekik. ”

forrás: https://www.gymnastics.sport/

Helyszínek, szervezők