Adatok betöltése...

Programok

Zene/Koncert

Zene/Koncert

90. ÜNNEPI KÖNYVHÉT ÉS 18. GYERMEKKÖNYVNAPOK SZOMBATHELYEN

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK) 

+3694513530

http://www.bdmk.hu/

bdmk@bdmk.hu

2019.06.07 (Péntek), 10:00

Supka Gézának 1927-ben, Miskolcon, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete nagygyűlésén megfogalmazott eredeti javaslata szellemében a jogutód Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta, 2019-ben 90. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, 18. alkalommal hozzá kapcsolva a Gyermekkönyvnapokat is.

A nagyobb települések legszebb köztereiken, a helyi könyvesek, könyvtárosok, könyvművelődési szakemberek közreműködésével rendeznek könyvheti árusítást és programokat.

Szombathelyen ezúttal is a Berzsenyi Dániel Könyvtár és együttműködő partnereinek szervezésében kapcsolódik a város az országos programsorozathoz.

2019. június 6. és 20. között vendégünk lesz Gál Mária és Szigeti Kovács Kornél gyermekkönyvírók, Háy János író, költő, Beck Zoltán énekes, gitáros, Szabados Ági, a Nincs időm olvasni kihívás alapítója, Pete Polgár Máté helyi szerző és kiállítás nyílik Csatári Lajos amatőr festő, a Dienes festőkör tagjának képeiből.

A könyvtár előtti téren 2019. június 14-én pénteken zenés irodalmi műsorral, koncertekkel és sok játékkal, verssel, mesével várjuk az érdeklődőket. A jó hangulatról többek között Antal D. Csaba színművész, a Paragvári Utcai Általános Iskola Kodály-kórusa, Rosta Géza, Frédi bácsi bábszínháza, a Kellene kiskert zenekar, Szombathely Város Fúvószenekara és nem utolsó sorban a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai gondoskodnak.

A programok megvalósításában a Berzsenyi Dániel Könyvtár partnerei Szombathely Megyei Jogú Város, a H+ Média és Kulturális Egyesület, a Garda Hotel Szombathely és könyves támogatóink: a szombathelyi Libri és Líra könyvkereskedések.

Rendezvények

|2019. június 6.|csütörtök|

14.00    A Holdtündér fátyla - Találkozó Gál Mária íróval és a kötet illusztrátorával, Szalai Szonjával

A fátyol, amit a Holdtündér az égi világból az emberek közé enged, csak az arra érdemesé lehet. Gál Mária pedagógus, meseíró királylányokat és királyfiakat indít el az élet vándorútján, s a tündéri kelme elnyerésének titkába meséivel az olvasókat is beavatja. Első meséskönyvének képeit tanítványa, a 10 éves Szalai Szonja készítette.

Helyszín: BDK, gyermekkönyvtár

17.00    Háy Come Beck - Háy János író, költő és Beck Zoltán énekes, gitáros, író pódiumestje

A HCB egy véletlen találkozásból indult. Háy János, magyar író és Beck Zoli, a 30Y frontembere közös fotózásra volt hivatalos – az akkor még épülő 4-es metró Móricz Zsigmond körtéri megállójába. Az ötlet – amely valószínűleg arra alapozott, hogy az underground figuráit a föld alatt fotózzák, nem nyerte el föltétlen tetszését a két alkotónak, kissé tétova, zsebre dugott kezű ácsorgás után sodródtak egymás mellé, és beszélgetni kezdtek. Ekkor és így ismerték meg egymást. Feltűnt nekik, hogy a beszélgetés magától értetődő, olyan, mintha mindig is ismerték volna egymást, mintha együtt nőttek volna fel, holott nem. Még aznap elhatározták, hogy valami közös dologba kezdenek.

Helyszín: BDK, 4. emeleti előadóterem

|2019. június 12.|szerda|

11.30    Lúna gyermekei  - Író-olvasó találkozó Szigeti Kovács Viktorral

Az író meseregényeiben a természet, a mese és a mitológia alkot magával ragadó egységet. A gólyákkal repülhetünk, a puha talpú macskákkal osonhatunk az emberek előtt ismeretlen ősi erőktől mozduló vadonban. Szigeti Kovács Viktor művei a felnőtteket is elvarázsolják.

Helyszín: BDK, földszinti előadóterem

|2019. június 14.|péntek|

Ünnepi Könyvhét köszöntő

Helyszín: BDK előtti tér

15.00    Köszöntőt mond Dr. Puskás Tivadar SZMJV polgármestere

              Lackfi János: Mit mond a költő? című versét elmondja Antal D. Csaba színművész

15.20    A Paragvári Utcai Általános Iskola Kodály-kórusa Pál utcai fiúk című előadása,

              Karvezető: Sándorfi Olga

15.40    Könyves kvíz - játékismertetés

16.00    Hogyha zene szól… - Rosta Géza zenés gyermekműsora

16.40    Mesék gyerekeknek a könyvhét újdonságaiból

17.00    Az elátkozott láda - vásári bábjáték - Frédi bácsi bábszínháza

17.40    Könyves kvíz - eredményhirdetés

18.00    A Kellene kiskert zenekar koncertje

18.40    Szombathely Város Fúvószenekarának műsora

Közben:

Könyvárusítás a Libri és a Líra könyvesbolt standjainál

Tárlatvezetés a Ki játszik ilyet? című gyermekportré és gyermekjáték kiállításban

Kézműves foglalkozások

Helyi kiadók könyvvására és dedikálások

Civil szervezetek bemutatkozása - Kvíz, helytörténeti totó, színezők, kiadványok és interaktív programok együttműködésben a H+ Média és Kulturális Egyesülettel

Könyvturkáló - Ingyen elvihető könyvek a könyvtár állományából kivont kötetekből. Jöjjön, válogasson és vigye haza ajándékként az Önnek tetsző könyvet!

17.00    Szombathelyi „Nincs  időm olvasni” kihívás - Közönségtalálkozó Szabados Ágival

Hogyan lesz több időd olvasni? Mit olvass? Motivációra van szükséged? Gyere el és megkapod! A két és fél éve indult olvasásnépszerűsítő akcióból 17 ezres közösség fejlődött. Havi tematikák, évente legalább 12 elolvasott könyv, online és személyes találkozók. A rendezvényen a kihívást alapító Szabados Ágival bemutatjuk a „Nincs időm olvasni” kihívást és a Van időm olvasni - olvasónaplót, valamint szó lesz mindannyiunk közös szenvedélyéről, a könyvekről! A H+ Média és Kulturális Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár közös programját a Garda Hotel Szombathely támogatja.

Beszélgetőtárs: Simon Ádám, a hirlevelplusz.hu főszerkesztője

Helyszín: BDK, 4. emeleti előadóterem

|2019. június 19.|szerda|

17.30    Csapongás - Csatári Lajos amatőr festő kiállításának megnyitója

Csatári Lajos a Békés megyei Sarkadon született 1941-ben. Jelenleg Szombathelyen él. Magasabb képesítésű tüzér tisztként és matematika tanárként végzett. 1960-tól 1992 őszéig katonai szolgálatot teljesített, alezredesként vonult nyugdíjba.  A képzőművészetet már gyermekkorában is kedvelte, művelőit tisztelte, de ő maga csak 2011-ben kezdett el festeni, főleg tájképeket, elsősorban akrillal. 2012-ben lett a zalaegerszegi Dienes festőkör tagja, ahol jó a közösség lelt és sok szakmai segítséget is kapott a kör vezetőjétől és a társaktól. Minden évben résztvevője a Zalaszentbalázson megtartott festőtábornak. Évente közös kiállításon vesz részt a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Középiskolában és a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Első önálló kiállítása 2017-ben volt Zala-egerszegen.

Megnyitja: Dienes Gyula művésztanár

Megtekinthető 2019. június 19. - július 10-ig

Helyszín: BDK, földszinti előadóterem

|2019. június 20.|csütörtök|

17.00    Hármak bosszúja - Pete Polgár Máté könyvbemutatója

Az 1988-ban született író a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium lelkésze és hittanára. Első, A lelkész lánya című regényének olvasói számára sok minden ismerős lehet az új kötetben, de a történet önállóan is megállja helyét. Röviden a tartalomból: Hét évvel ezelőtt a kisváros elveszítette spirituális vezetőjét, Timothy Romney tiszteletest, a Ku-Klux Klán alabamai nagysárkányát. A bírósági ítélet fegyházba száműzte őt. Lányának udvarlója, a kegyetlen Mike balesetben hunyt el.  A lány három barátja szabadlábra került, s most visszatértek, hogy bosszút álljanak. Vajon az új lelkész, Esther Grant hite elbírja-e a nyomást, amely a hármak részéről éri? Romney lelkész lánya pedig hazatér-e valaha? A szereplők maguk mondják el drámájukat és belső küzdelmeiket. Győznek vagy legyőzetnek? Amíg ez kiderül, az olvasó izgalmas kérdésekkel szembesül.

A kötetet kiadta a Magyar Nyugat Könyvkiadó.

Beszélgetőtárs: H. Pezenhófer Brigitta

Helyszín: BDK, földszinti előadóterem

További információk:

www.bdmk.hu/90_unnepi_konyvhet

A 90. Ünnepi Könyvhét központi weblapja:

www.unnepikonyvhet.hu

HELYSZÍN

Berzsenyi Dániel Könyvtár, Szombathely, Dr. Antall József tér 1.

 A rendezvényekre a belépés díjtalan!

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők