Adatok betöltése...

Programok

Előadás/Kiállítás

Előadás/Kiállítás

Hightech laborokkal vár Szombathelyen a műszaki felsőoktatás

Szombathely,  Károlyi Gáspár tér  4.

+3694504363

https://www.elte.hu/savaria

szj@inf.elte.hu

2018.06.26 (Kedd), 14:00

A szombathelyi gépészmérnökképzés azzal emelkedik ki a régió műszaki képzései közül, hogy modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő laboratóriumi háttér segíti az elméletet kiegészítő gyakorlati oktatást. A szakon fiatal, lendületes, külföldön is tapasztalatot szerzett oktatók tanítanak.

Laborlátogatással egybekötött interaktív bemutató: kb. 45-60 perc

  • Anyagtudomány labor
  • Elektrotechnika labor
  • Gyártástechnológia labor
  • Hidraulika és pneumatika labor
  • Informatikai és CAD/CAM labor

Látogatás során az alábbi műszerek interaktív bemutatójára kerül sor:

Négymilliószoros nagyításra képes elektronmikroszkóp, amivel az anyag szerkezetét, elemi összetételét lehet vizsgálni mikro és nano tartományban. Az anyag kristályszerkezetét látjuk, miként kötődnek össze az atomok, olyan felbontásban, ami unikális – vagyis nincs még egy ilyen - egész Magyarországon. Egy nanométert látunk vele, és ahogy mondják "a nano most nagyon trendi", atomi szinten dolgozunk. Ez a mikroszkóp alkalmas szerves és nem szerves anyagok vizsgálatára is.

A szakítógép és a Charpy-inga az anyagszerkezettan tantárgyhoz szükségesek. A szakítógép lényege: addig gyakoroljuk az anyagra a húzóerőt, míg el nem szakad. Szakszerűen: "ezzel lehet felvenni a klasszikus szakító diagrammot". A Charpy-inga a próbatest törésének és dinamikus szilárdságnak vizsgálataihoz szükséges. Meg lehet nézni, mekkora energia kell ahhoz, hogy eltörjön egy - műanyag, fém vagy fa - munkadarabot. Ezek az oktatótermek nemcsak a gyakorlati órákat szolgálják, hanem kutató laborok is lesznek.

A pneumatika-hidraulika labort korszerű folyamatirányítási eszközökkel szerelték fel. A hidraulikus és pneumatikus vezérlések ismerete nélkülözhetetlen a modern ipari termelésben. A szimulációs modell gyártósort és a robotot programozni kell egy-egy adott feladatra.

Az infromatikai és CAD-CAM laboratórium Lenovo Thinkstation P300 Xeon processzoros számítógépekkel és Benq 27”-os monitorokkal van felszerelve. Általános számítástechnikai CAD, CAM és más gyártástechnológiai ismeretek, illetve tervezést segítő szoftverek elsajátítására hoztuk létre a labort. Solid Edge programot használunk a gépészeti tervezési feladataink számítógépes megvalósításához.

Az elektrotechnika laboratórium az egyen- és váltakozó áramú áramkörök jellemző mennyiségeinek mérését, valamint időben történő változását és viselkedésüknek a tanulmányozását teszi lehetővé. A kiegészítő elemek lehetőséget nyújtanak a nem konvencionális energiaforrások - szél, napenergia - hasznosításának modellezéséhez.

A gyártástechnológia laboratórium tágas tere ad helyet a CNC esztergagépnek, a marógépnek, a rúdadagolónak, a forgácskihordónak. Az Akira Seiki márkájú termékek óriási kincset jelentenek az egyetem számára, gépészmérnök hallgatók fognak dolgozni ebben a laborban is a gyakorlati órákon.  Különlegessége a laboratóriumnak az abráziós vízvágó, amivel bármilyen anyagot lehet vágni.

A laborlátogatások időpontjai az alábbiak:

- 2018.06.26.

- 2018.07.03.

- 2018.07.10.

- 2018.07.17.

A laborlátogatás a fent megadott napokon 14:00 órakor kezdődik és körülbelül 60 percet vesz igénybe. A laborlátogatás ingyenes az érdeklődők számára.

Az érdeklődők regisztrációját: szj@inf.elte.hu címen fogadjuk.

Hogyan jutok oda?

További Programok

Helyszínek, szervezők