Adatok betöltése...

Programok

Előadás/Kiállítás

Előadás/Kiállítás

BABAGEOMETRIA Kiállítás Nagy Diána könyvillusztrációiból a BDK Gyermekkönyvtárában

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK) 

+3694513530

http://www.bdmk.hu/

bdmk@bdmk.hu

2022.05.02 (Hétfő), 10:00

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtára és a Móra Könyvkiadó sok éve ápol gyümölcsöző kapcsolatot, amelynek eredményeként már számtalan élménygazdag vándorkiállítás jutott el a szombathelyi és Vas megyei gyerekekhez. Az évek során ennek az együttműködésnek köszönhetően merülhettek el a könyvtárlátogatók többek között Janikovszky Éva, Bálint Ágnes és Lázár Ervin hétköznapjaiban és mesevilágában.

 

A legújabb Móra-BDK közös kiállítás a gyerekek közül is a legeslegkisebbek figyelmét igyekszik megragadni, és ezt értsék szó szerint. A könyvillusztrációként született grafikák elsősorban kisbabáknak szólnak és ez már önmagában különlegessé teszi a kiállítást, amely 2022. május 2-tól a hónap végéig várja a karonülő korosztályt és szüleiket. A falakat felöltöztető kontrasztos alakzatok, minták, formák és ritmikus vonalak segítik a babák szemmozgásának, éleslátásának kialakulását, fejlesztését. Alkotójuk Nagy Diána grafikusművész.

 

Nagy Diána 1982-ben született Budapesten. 2007-ben diplomázott a MOME-n tervezőgrafika szakon, majd 2011-ben képzőművészet tanárként. Doktori fokozatot 2014-ben szerzett. Szabadúszó grafikusként dolgozik, tervező, illusztrátor és művésztanár. Illusztrációit olyan rangos kiállításokra is beválogatták, mint a Bolognai Illusztrációs kiállítás és a portugál Ilustrarte. Már egyetemi évei alatt is foglalkoztatta a legkisebbekkel való vizuális kommunikáció mikéntje. Első ilyen jellegű munkái egyszerű, fekete-fehér állatfigurák voltak. Ezek vezették el egy kiadói felkérés nyomán a fekete-fehér babalapozók, a babageometria-könyvek világáig.

 

„Az újszülött babák alapvetően még homályosan látnak, de a kontrasztokat jobban látják, így azokra próbálnak meg fókuszálni. Amikor fekete-fehér képeket mutatunk nekik, a szem fókuszáló tulajdonságát fejlesztjük. Amikor pedig a dinamikus-ritmikus vonalakat, formákat követi a szemével jobbról balra, vagy balról jobbra, a szem mozgáskövetési funkciójának fejlődését segíthetjük. Ez azért is fontos, mert ezt a funkciót használjuk olvasáskor is.”

 

A kiállítás 28 alkotásának megcsodálása mellett természetesen lehetőség van belelapozni Nagy Diána köteteibe, illetve más kontrasztos mesekönyvekbe, babalapozókba. A tárlat 2022. május 31-ig tekinthető meg a BDK Gyermekkönyvtárában.

***

Ismerjék meg jobban Nagy Diánát az alábbi interjúkon keresztül!
„Mindenki rajzolhat pusztán az öröm kedvéért." – interjú Nagy Dia illusztrátorral  | 2018 |
https://kasmiranyo.blog.hu/2018/09/14/_mindenki_rajzolhat_pusztan_az_orom_kedveert_interju_nagy_dia_illusztratorral

Babageometriakiállítás Békásmegyeren | rádióinterjú | 2021  |
https://anchor.fm/intermezzo4/episodes/BABAGEOMETRIA-KILLTS-BKSMEGYEREN-e1bfc3f/a-a72ett4

Hogyan jutok oda?

További Programok

Helyszínek, szervezők