Adatok betöltése...

Hasznos

Szociális int. és bölcsődék

Egyesített Bölcsődei Int.

Egyesített Bölcsődei Int.

Fenntartó: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

1971. augusztus 20-án Szombathelyen, a Derkovits Lakótelepen a Bem József u.33. szám alatt, a városban tizenegyedikként, a lakótelepen pedig másodikként nyitotta meg kapuit  a Módszertani Bölcsőde. Vas megyében is szükség volt  olyan irányító intézetre, amely összefogja a terület bölcsődéinek működését. A szombathelyi Módszertani Bölcsődét  Dr. Flamis László megyei főorvos adta át ünnepélyes keretek között.  A lakótelep építészeti stílusának megfelelően emeletes bölcsőde mintájára épült, környékén zöld mező és kukoricatábla volt. A bölcsőde fenntartója az akkori Megyei Tanács volt, melyet 1980- tól a Városi Tanács, majd 1990-től Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata váltotta fel. 2003. szeptember 15-ig,  33 módszertani bölcsőde működött az országban. A Gyermekvédelmi Törvény 96 §-ának (8)-as  bekezdésében kapott felhatalmazással élve az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium minisztere Dr. Csehák Judit pályázati felhívást tett közzé a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgálatok módszertani  feladatainak ellátásra. A pályázatok elbírálása után országosan 7+1 módszertani bölcsődét- régióként egyet és a főváros számára egy módszertani intézményt jelöltek ki Regionális Módszertani Bölcsődének 2003. szeptember 15-től öt évre. A kijelöléssel a volt  megyei  módszertani intézmények a regionális intézmények segítői, támogatói  feladatait vállalhatták fel. 2007. évre  már csak  7 regionális bölcsőde maradt az országban mivel a BOMI bölcsődéjét megszűntették. 2008. szeptember 15- ével újra kiírták  a Regionális Módszertani Bölcsőde cím elnyerésére szóló pályázatot, melyet újabb öt  évre ugyanazon bölcsődék  nyertek meg.2014. évtől Napraforgó Bölcsőde néven működött tovább. 2017. február 15-től a Magyar Bölcsődék Országos Egyesülete országos  módszertani szervezet kijelölést kapott, aki bázis intézményeket jelölt ki minden régióban. A nyugat-dunántúli régióban a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény látja el a módszertani feladatok támogatását, melynek székhelye és központja  a Napraforgó Bölcsőde.

 

Napjainkban Napraforgó Bölcsőde néven 78 férőhellyel biztosítja a 3 év alatti gyermekek ellátását.
Az épületen belül található:

 • 6 világos, nagyméretű csoportszoba (mindegyik 40 m²) a hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségekkel, átadó-öltöző és fürdőszobák pelenkázó résszel.
 • Téli időkben használatos só-szoba  
 • Teakonyha
 • Jól felszerelt főzőkonyha (szükség szerint diétás étkeztetést is tudunk biztosítani (pl. tej, tojás allergia)
 • Három külső terasz
 • Előadóterem
 • Szakmai könyvtár
 • Irodák
 • Szociális helyiségek

 

Az épület kívülről egy kétszintes, lapos tetejű, tágas udvarral körülvett kis fészek, melyet lakóházak ölelnek körül.
Nyitvatartási idő: Hétfőtől-péntekig 6.00-tól 17:30-ig.
A Bölcsőde 6 csoportja 3 nagyobb egységet ölel fel- csecsemő, tipegő, nagycsoport- ahol minden egységben 4 kisgyermeknevelő dolgozik.
A csoportok neveikben is elkülönülnek egymástól:
Fülesmackó-Méhecske, Micimackó-Ficánka, Napocska-Katica csoport.

 

Két csoport (Fülesmackó, Napocska) kialakítása és berendezési tárgyai is eltérnek a hagyományos bölcsődei csoportszobáktól, amelyek a gyermekek kreatív játéktevékenységét segítik elő. Ezek a csoportszobák a módszertani előírásokat szem előtt tartva, szakmai egyeztetéseket követően, Csóka Eszter tervei alapján valósultak meg.


Beszoktatás:
Édesanyával vagy Édesapával, (Nagyszülővel) közösen fedezheti fel a leendő bölcsődés kisgyermek új környezetét. Azon fáradozunk, hogy a beszoktatási időszak (kb. 2 hét) kis lépésekben, fokozatosan a gyermek egyéniségéhez, igényeihez igazodva történjen, melynek időtartamát a gyermek szabja meg.
A beszoktatási időszakban a gyermeknek sok időre és figyelmességre van szüksége. Szülők és kisgyermeknevelők közösen türelemmel és megértéssel megkönnyíthetik ezt az időszakot.

 

Szakmai programunkról:
Bölcsődénkben felvállaltuk a hagyományőrző nevelés megvalósítását. Kicsit megpróbálunk elébe állni a pusztulásnak és a végtelennek tűnő hagyománykincseinkből annyit adunk gyermekeinknek, amennyit azok életkoruk szerint befogadni képesek. Úgy véljük a kisgyermekkor alkalmas arra, hogy elkezdjük megismertetni a gyermekeket a népszokásokkal.  Ennek jegyében zajlanak minden évben ünnepeink, rendezvényeink is: "Komatálat hoztam" napok, Farsangi vigasság, Föld Napja, Húsvéti népszokások felelevenítése, Gyermeknap, Környezetvédelmi nap, Népmesék napja, Őszi „Tökös” nap, Márton napi vásár, Adventi készülődés, Mikulás.

 

Gyakorló terephely:
Bölcsődénk a PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjának gyakorlóterepe.  A Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA képzés, valamint a felsőfokú szakképzés hallgatói rendszeresen vesznek részt szakmai gyakorlaton intézményünkben. A hallgatókat saját tereptanár/kisgyermeknevelők segítik.

 

Költségek:
Étkezés: Bölcsődénkben étkezési és személyi térítési díjat kell fizetni (2019.04.18-tól étkezés 391 ft +Áfa, személyi térítési díj, nettó jövedelem alapján)

Térítésmentes azon családoknak, akik Rendszeres Gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak.

Az étkezési díjat nem kell fizetnie azoknak, akik három vagy több eltartott gyermeket nevelnek, tartós betegség igazolása esetén, illetve akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállai, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett, azaz nettó összegének 130%-át.

Ezen felül a bölcsődei ellátásért személyi térítési díjat is kell fizetni. Erről részletesen a felvételi szabályzatában olvashatnak.


Szolgáltatásaink:

 • Babamuzsika (szülői igény szerint, ősszel és tavasszal,10 alkalommal, kisgyermeknevelők közreműködésével, térítési díj ellenében)

 • Német-angol nyelvi játékok (délelőttönként játékidőben, 2 és fél -3 éves gyermekeknek, pedagógus/kisgyermeknevelő vezetésével, térítési díj ellenében)
  – Só-szoba használat (heti két alkalommal, minden gyermek számára, felső légúti megbetegedések megelőzésére, ingyenes)

 • Nyári testvértábor (a nyári zárás első hetében, a bölcsődébe járó gyermekek és 6 éves korig testvéreik számára, térítési díj ellenében)

 

Családbarát munkahely és szolgáltató hely:

Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény mind a 7 tagbölcsődéje sikeresen pályázott a Családbarát Munkahely és Családbarát Szolgáltató Hely cím elnyerésére. A pályázaton az idei évben először bronz fokozatra lehetett pályázni, és minden tagbölcsődénk, illetve az intézmény, mint munkahely egyaránt elnyerte mindkét kategóriában a Bronz minősítést.

 

2007-ben jött létre az „Egyesített Bölcsődei Intézmény Gyermekeiért Egyesület”, melyen keresztül lehetőség van az adományok vagy a címkézett adó felajánlására.

Napraforgó Bölcsőde számlaszám:
12094507-00147452-00100002

Adakozásukat tisztelettel fogadjuk és köszönjük!

Helyszínek, szervezők