Adatok betöltése...

Hasznos

Szociális int. és bölcsődék

Egyesített Bölcsődei Int.

Egyesített Bölcsődei Int.

Fenntartó: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Bölcsődénk a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény legkisebb bölcsődéje.

Férőhelyszámunk: 38 fő.

A belvároshoz közel, családi házas, csendes, nyugodt környezetben, a Hadnagy utca elején helyezkedik el.

 

Tárgyi feltételeink:

A bölcsőde épülete adaptált intézmény, eredetileg polgári családi háznak épült. Az utóbbi években jelentős átalakításon, felújításon ment keresztül, és az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően egy modern, a ház adottságait figyelembe vevő, családias jellegű bölcsőde került kialakításra.

 

Pályázati tevékenység:

A Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése TOP 6.2.1.-15-SH1-2016 c. nyertes pályázat segítségével 2019-ben bölcsődénk tovább modernizálódott, és az épülethez hozzáépült egy csoportszoba és egy gyermekfürdő, ahol a Babóca Mini Bölcsőde működik 7 férőhellyel. Kialakításra került egy fejlesztő szoba/gyermeköltöző és egy akadálymentes wc is. A mini bölcsőde fölött a tetőtérben a vezetői iroda lett elhelyezve.

Az alsó szinten a konyha födémszerkezetét kicserélték, a falat újra burkolták. A konyha fölött a Méhecske csoport aljzatát betonozták, parkettázták. A gyermeköltözők is átalakultak, tágas, világos tér fogadja az érkezőket.

Új gazdasági bejáratot nyitottak a Kiss János utca felől, azon az udvar részen akadálymentes parkoló lett alakítva. A házat hőszigetelték és a lábazat új színt kapott. A főbejárati oldalon fedett terasz készült. Az akadálymentesítést lépcsőlift biztosítja. A ház így részben akadálymentes lett.

 

Három felújított csoportban és egy központi fürdőszobában történik a gyermekek nevelése, gondozása. A csoportok létszáma: 12-12-14 fő. A csoportszobákban a gyermekek életkorának, fejlettségének megfelelő játékok, bútorok találhatóak.

A gyermeköltözőkben minden kisgyermeknek saját /jellel, névvel ellátott/ szekrénye van, amelyben a szükséges ruhadarabokat, pelenkát tárolhatják. A cipős polcon pedig a váltócipők kerülnek elhelyezésre.

 

Az épület alsó szintjén található a só-szoba, a dolgozók által használt helyiségek, raktárak, és a tálalókonyha is. Az étel a Csodaország Bölcsődéből érkezik. Napi 2 főétkezést /reggeli, ebéd/ és két kisétkezést /tízórai, uzsonna/ biztosítunk a gyermekeknek. Az ételallergiás gyermekek számára is kérhető megfelelő étrend.

 

Az udvaron a kicsiknek és a nagyobbaknak elkülönített udvarrész áll rendelkezésre. Az előírásoknak megfelelő modern játékeszközök, beépített csúszdák, kisház, rugós játék, homokozók, motorok, kisautók, labdák, mobil játékok biztosítják a változatos udvari tevékenységet, mozgásfejlődést.

 

Személyi feltételek:

Gyermekcsoport Létszám

Kisgyermek-

nevelők

Bölcsődei dajkák Konyhai dolgozó

Bölcsőde-

vezető

Micimackó 12 fő 2 fő
2 fő
 
1 fő 1 fő
Csiga-biga 12 fő 2 fő
Méhecske 14 fő 2 fő

 

Hetente egy alkalommal a bölcsődeorvos is látogatást tesz bölcsődénkbe. Figyelemmel kíséri a gyermekek fejlődését, vezeti a szükséges dokumentációt, illetve tanácsot, segítséget nyújt az érdeklődő szülőknek.

 

Szakmai programunk:

Kiemelt célunk a család-bölcsőde kapcsolatának erősítése, a napközbeni ellátást igénylő gyermekek és családjaik számára olyan szolgáltatás nyújtása, amely során alkalmazkodunk a szülői igényekhez, figyelembe vesszük a család elsődleges kompetenciáját, és a családokat támogatva részt veszünk a gyermekek nevelésében-gondozásában, személyiségük formálásában. Ezért arra törekszünk, hogy a bölcsődébe kerülő kisgyermekek családias légkörben sajátítsák el azokat a készségeket és képességeket, amelyek segítik őket abban, hogy eligazodjanak az őket körülvevő világban, és sikeresen alkalmazkodjanak annak változásaihoz.

A család elsődleges kompetenciája mellett segítő szerepet vállalunk fel, hatékony nevelői magatartásra, mintaközvetítésre törekszünk. Családbarát intézményként havonta szervezünk családi programokat, melyekkel maradandó közösségi élményeket biztosítunk. Az együtt töltött délutánok, a közös barkácsolás, a jeles napokhoz fűződő tevékenységek lehetőséget adnak egymás megismerésére, a közvetlen kapcsolat kialakítására.

Programjaink:

Október:

 • Falumúzeum

November:

 • Márton nap
 • Ádventi koszorúkötés

December:

 • Mikulás nap
 • Mézeskalács sütés

Január:

 • Nagymama mesél
 • Téli játékok az udvaron

Február:

 • Farsang

Március:

 • Tavaszköszöntő

Április:

 • Húsvétváró programok

Május:

 • Gyermeknap

Június:

 • Évzáró, „utolsó együttjátszási nap”

 

A családi programokon kívül a családokkal való kapcsolattartásnak, tájékoztatásnak többféle formáját alkalmazzuk: családlátogatás, egyéni beszélgetés, szülőcsoportos megbeszélések negyedévente, családi füzet, hirdető tábla, szórólap, honlap.

 

Napirend:

A napi tevékenységeket korcsoportonként a gyermekek napirendje rögzíti, melynek összeállításánál figyelembe vesszük a gyermekcsoportok összetételét, a gyermekek életkorát, fejlettségét, szükségleteit és az évszakok változását. Fontos, hogy a napirend rugalmas, jól szervezett legyen, mert így teremtjük meg a gyermekek számára a biztonságot és kiszámíthatóságot, hisz a gyermekek ez alapján tájékozódnak a várható eseményekről.

A napirend az öltöző helyiségekben megtalálható.

 

Bölcsődés lettem!

A bölcsődével való ismerkedés a családlátogatással, majd a beszoktatással kezdődik. Ez egy két hetes folyamat, melynek során az anya jelenléte biztonságot ad a gyermeknek, és megkönnyíti a bölcsődei környezethez való alkalmazkodást, beilleszkedést.

 

Szolgáltatásunk:

A só-szobát ingyenes szolgáltatásként minden kisgyermek igénybe veheti az őszi-téli hónapokban. Csoportbeosztás szerint látogatják a gyermekek a kisgyermeknevelőjükkel, ahol aktív tevékenységgel 15-20 percet töltenek. A só-szoba a légúti betegségek megelőzésére szolgál, prevenciós jelleggel.

 

Térítési díjak:

 • Az étkezési térítési díj összege: 391 Ft +ÁFA /nap
 • A személyi térítési díj összege az egy főre jutó jövedelemtől függően változik: 50 Ft - 900 Ft-ig /nap

 

Nyitvatartási idő: 6.00-18.00 óráig.

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők