Adatok betöltése...

Sport

Hírek

Hírek

2018.11.28 (Szerda), 08:00

Az Év U23 Női Atlétája az idei szezonról és a jövőbeni tervekről

Ifjúsági világbajnok, junior világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstrémes, aki immáron háromszoros felnőtt magyar bajnoknak is mondhatja magát. A Szombathelyi Dobó SE 22 esztendős kiválósága, a kalapácsvető Gyurátz Réka  idén új utánpótlás csúcsot ért el, az augusztusi berlini kontinensviadalon – felnőttek között – 9. lett, a MASZ  Kozák Lucával  megosztva a 2018-as Év U23 Női Atlétájának  választotta.

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e az év elején megfogalmazott célokat, elvárásokat elérni, határozott igen a válasz: „Nagyon örülök, hogy ilyen jó és sikeres szezont hozott számomra 2018. Az idei évben szerettem volna döntőzni az Európa-bajnokságon, először a legjobb 12-be, aztán a legjobb 8-ba jutni. Utóbbiról csak egy hajszállal maradtam le. Természetesen emiatt volt bennem némi hiányérzet, de ha belegondolok, a fő célomat, a fináléba kerülést könnyedén, jó versenyzéssel elértem, abszolút nem lehetek elégedetlen. Emellett célom volt idén minél többször 70 m felett dobni és új egyéni csúcsot elérni. Mindkettő sikerült.”

Németh Zsolt és Németh László  tanítványa július végén Szombathelyen érte el új egyéni rekordját – akkor 72,52 m-ig „repült” Réka kalapácsa, 70 m fölé pedig 11 alkalommal került idén. Eredményeire joggal figyeltek fel a nemzetközi versenyek szervezői, a fiatal versenyző a világ legjobbjaival együtt versenyezhetett az IAAF Hammer Throw Challenge-ben. A Nemzetközi Kalapácsvető Sorozat állomásai több szempontból is a legfontosabb és legkedvesebb versenyei közé tartoztak.

„Szinte az összes versenyemet szerettem ebben a szezonban. Most éreztem először igazán azt, hogy mindegyik után tudtam tanulni valamit, és ami a leglényegesebb, ezeket a tanulságokat a javamra tudtam fordítani, a megszerzett tapasztalatok sokat segítettek az Eb során is. Nyugodtabban versenyeztem, sem a versenynapok előtt, sem téthelyzetben nem idegeskedtem, végig koncentrált tudtam maradni. Ez fontos. Ha meg kellene neveznem kedvenc versenyt idénről, nem lennék könnyű helyzetben, a sok-sok jó viadal közül nehéz lenne csak egyet kiemelni.

A Hammer Throw Challenge versenyeit mindenképp elsőként említeném, különösen a jamaikai állomást, ekkor utaztam először egyedül olyan messzire és kint is főleg csak magamra számíthattam. Nem illetődtem meg, bátran álltam a dobókörbe. Jól is sikerült a verseny, 4. lettem, ami óriási dolog. Az Ostrava-i Golden Spike is szívemhez közel álló viadal volt idén: nagyon jól éreztem ott magam, 12-en voltunk, nekem a 10. legjobb eredményem volt, mégis sikerült 8-ba kerülni, ráadásul 70 m feletti dobással. A hazaiak közül a szombathelyi, júliusi végi versenyre gondolok vissza szívesen, amikor is új egyéni csúcsot dobtam, pont az Eb előtt. Ott nyugodtam meg teljesen és tudtam, hogy jó állapotban vagyok, készen álltam Berlinre.”

Gyurátz Réka  azt is elmesélte, hogyan ismerkedett meg a kalapácsvetéssel és miért ezt a számot választotta. „Egészen 2008-ig kell visszamenni az időben. A pekingi olimpia előtt bevallom őszintén, nem igazán tudtam, mi is az a kalapácsvetés. Az olimpián láttam Pars Krisztiánt versenyezni, akkor ismertem meg ezt a versenyszámot. Az Olimpiai Játékok után kezdtem el edzésre járni Szombathelyen, szép emlékeim vannak a kezdeti időszakról is, jó volt a társaság, jól mentek az edzések, aztán jöttek az eredmények is. Nagyon örülök, hogy a kalapácsvetést választottam.”

Jövőre Katar fővárosában, Dohában rendezik a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó felnőtt szabadtéri atlétikai világbajnokságot. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportösztöndíját nemrégiben elnyerő kalapácsvető már elkezdte a felkészülést a következő szezonra. „Fokozatosan nehezednek és sűrűsödnek az edzések. Futó és TRX edzésekkel „hangoltunk”, most pedig napi két edzésünk van, a futás és TRX mellett már dobás, súlyemelés és tornatermi edzés is van. Utóbbin futóiskolázunk, medicinlabdát dobunk és sokat szökdelünk.”

Január közepéig Szombathelyen zajlik a felkészülés, utána következik egy háromhetes dél-afrikai edzőtábor. „Már-már hagyománynak mondható a januári, dél-afrikai kalapácsvető edzőtábor. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy évről évre lehetőségem van Potchefstroomban készülni. Mindig örömmel térek oda vissza, amikor itthon rettentően hideg van, akkor ott tökéletes az időjárás, minden a rendelkezésünkre áll, hogy zavartalanul, megfelelő körülmények között edzhessünk, kedvesek és segítőkészek a helyiek, nekem tényleg csak az edzésekre kell figyelnem. Ez nagyon fontos.”

„Ami a jövő évet és a céljaimat illeti, 2019-ben szeretnék az ideinél is több Hammer Throw Challenge versenyen indulni, ősszel Dohában felnőtt világbajnokság lesz, ott a minél jobb szereplés a cél. Az idei szezon is nagy sikereket hozott, de hétről hétre azért dolgozom, hogy még előrébb léphessek. Jövőre szeretném megmutatni, mit tudok.” 

(Daka Timea)

forrás: atletika.hu

Helyszínek, szervezők