Adatok betöltése...

Sport

Hírek

Hírek

2017.08.10 (Csütörtök), 08:00

Halász Bence a kalapácsvetés döntőjében / VIDEÓK

Esett az eső és hűvös volt Londonban egész nap, így a hatodik versenynap estéjén is. Négy atlétánk lépett a (vizes) pályára – köztük a súlylökés döntőjében Márton Anita, aki a szakadó esőben – megküzdve a körülményekkel is - fantasztikusan versenyzett és a „legendás hatodikra”  elért 19,49 méterrel a második helyen végzett. A versenyt a végig élen álló, Londonban olimpiai ezüstérmes kínai Lijiao Gong  nyerte/19,94 m – harmadik helyen a riói bajnok Michelle Carter  végzett/19,14 m.

Az utolsó előtti sorozatban harmadik helyen álló Márton Anitát a jamaikai Thomas-Dodd  18,91-gyel két centivel túldobta, így olimpiai bronzérmesünk visszacsúszott a negyedik helyre.  Utolsóra azonban Márton Anita - szokásához híven – ragyogóan koncentrált, és a 19,49 méterrel feljött a második helyre, azt meg is őrizte, mert amerikai ellenfele már nem tudott javítani.

Márton Anita: - Nagyon össze kellett szednem magam, nagyon nehéz verseny volt. Végig szakadt az eső, hideg volt. Jól kezdtem, 18,50 m, javítottam másodikra. Utána a technika kicsit nem úgy ment ahogy szerettem volna. Ebben a szakadó esőben a súlygolyó is csúszott. Tudtam, hogy képes vagyok 19 méter felett lökni, jó formában jöttem Londonba. Utolsóra a „híres”, a szokásos utolsóra, mindent bele adtam, nem volt veszteni valóm,3 cm-rel vezetett előttem a jamaicai lány.

Az ilyen utolsó kísérleteknél próbálom összeszeni fejben magam. Rengeteg magyar szurkolt itt nekem, nagyon sok biztatást kaptam, nagyon örülök ennek.  Talán nem nagyképűség , büszke vagyok arra, hogy sikerült összeszedni magam megint és ilyen nehéz versenykörülmények között sikerült javítani utolsóra. Ez volt az egyetlen hiányzó világverseny érmem a kollekciómból. Ezért is jöttem ide, ráadásul ezüst lett, ez fantasztikus. Sajnos a csúcs nem sikerült, de lesznek még idén versenyeim, remélem, hogy sikerülni fog.

Sajnos ez a rossz idő sokat kivesz, normál körülmények között lehet néha egy kicsit leülni, ilyen időben nehezebb melegen tartani az izomzatot,, folyamatosan mozogni kell. Amióta több versenyről hozom az érmeket, már egyre könnyebb elhinni, hogy megvan, sikerült, a mai ezüst öröme is tudatosul lassan bennem – de azért lesz ünneplés."

A férfiak kalapácsvető selejtezőjének első csoportjában versenyzett a húszéves, idei U23 Európa bajnok Halász Bence, aki az esős időben első kísérletével teljesítette a 75,50 méteres szintet és 75.56  méterrel biztosan jutott a pénteki döntőbe

Halász Bence: - Szombathelyen ilyen időben sem hagyunk ki egy edzést sem, nem okozott olyan problémát az eső. Örültem, hogy megvan elsőre szint, így kevesebb erőfeszítésre volt szűkség a selejtezőben. A hideggel meg kellett birkóznom, de szerintem minden fejben dől el. Jobb úgy felfogni, hogy ez nem fog zavarni, mint rágódni a körülményeken.

A mostani mezőnnyel már versenyeztem korábban is, nem volt ismeretlen a szituáció, hogy nagy versenyzőkkel  kell együtt dobni. Jó hangulat volt, nem flusztrált a sok néző sem. A döntőben szeretném megismételni ezt az eredményt, vagy javítani. Úgy érzem, hogy az még a nyolcas döntőbe is elég lenne, de nem szeretném elkiabálni."

A második csoport indulóit is kísérte az eső és a hideg, ami nem könnyítette a sérülésekkel nehezített felkészülésből a VB-re érkezett Pars Krisztián  dolgát, aki 74,08 méteres eredménnyel fejezte be versenyét.

Pars Krisztián: - Öt évvel ezelőtt nagyon jó volt itt a dobókör, de idénre kicserélték, és nagyon fogott, ami szerintem még balesetveszélyes is. Szerencse, hogy esett az eső, mert egy kicsit csúszott. Olyan hetvennyolc méter körüli dobást éreztem magamban, nem is értem, miért nem jött ki, picit meghúztam a bal mellizmomat. Technikailag szétestem, így tizennegyedik lettem”

A 3000 méteres akadályfutásban három előfutamban versenyeztek a hölgyek, a magyar színeket képviselő Gyürkés Viktória  a harmadikban állt rajthoz. A futamban tizedik helyen célba ért futónő 9:52,66 perces eredménnyel zárta londoni szereplését.

Gyürkés Viktória: "- Az eső ellenére a futás már jó volt, a bemelegítést volt nehezebb megoldani. Én ebben az időjárásban is élveztem minden percét a versenynek. Sikerült a saját ritmusomban egy fokozódó iramot futni, azt, amit elterveztünk. Együtt tudtam menni a saját mezőnyömmel. Időeredményben jobbat szerettem volna elérni, de nagyon élveztem a futást, nagyon jó volt itt lenni."

Az augusztus 10-i versenyeken a magyar színeket a gerelyhajítő Rivasz-Tóth Norbert  képviseli, aki a a második csoportban kezdi meg a selejtezőt/ magyar idő szerint 21,35 h, szint 83,00 méter, vagy a legjobb 12 eredmény- (ml/interjúk: M4 Sport, nemzetisport.hu)

 

forrás: atletika.hu

 

Helyszínek, szervezők