Adatok betöltése...

Sport

Hírek

Hírek

2018.06.25 (Hétfő), 08:00

Atlétikában, labdarúgásban és kézilabdában mérték össze tudásukat a 200 tanuló alatti általános iskolák fiataljai

A Kisiskolák Sportversenye Diákolimpia® egyrészt a 200 tanuló alatti általános iskolák, másrészt a hátrányos helyzetű települések intézményeinek sportversenye. A megmérettetés országos döntőjén 2018. június 18-21. között egyszerre három szombathelyi helyszínen zajlottak a küzdelmek. A diákok három sportágban mérhették össze tudásukat: labdarúgásban a III-IV. korcsoportos fiúk, kézilabdában a III-IV. korcsoportos lányok, míg atlétikában az I., II., III., és IV. korcsoport tehetséges sportolói küzdhettek meg a dobogós helyekért. A hétvégi rendezvény a Magyar Diáksport Szövetség és a Vas Megyei Diáksport Egyesület közös szervezésében került megrendezésre.

A Kisiskolák Sportversenye zárta a 2017/2018-as tanév Diákolimpia® versenysorozatát. A szombathelyi eseményen közel 1000 fiatal, valamint felkészítő tanáraik és szüleik vettek részt. A 200 tanuló alatti általános iskolák tehetséges sportolói három versenyszámban mérték össze tudásukat, hogy a több napos küzdelem végén a legjobbak nemcsak az aranyérmet, de a Magyarország diákolimpiai bajnoka címet is megszerezzék.

 

A vasi megyeszékhelyen tartott országos döntő megnyitóján részt vett és beszédet mondott Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Majthényi László, Vas Megy Közgyűlésének elnöke, valamint Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is. A több napos rendezvény a fiatal sportolók ünnepélyes eskütételével kezdődött, majd a küzdelmeké volt a szerep. Minden sportágban a dobogósok érem díjazásban részesültek.  A Diákolimpia® versenyek fővédnöke Áder János, védnökei közt pedig megtalálható többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, továbbá a sportért felelős államtitkár és a közoktatásért felelős államtitkár is.

 

A kisiskolások országos döntőjének otthont adó Szombathelyen nagy múltja van a sport szeretetének. A vasi megyeszékhely büszkélkedhet a magyar dobóatléták első számú műhelye címmel, hiszen innen került ki az olimpiai bajnok kalapácsvető Pars Krisztián és az Európa-bajnok Gécsek Tibor is. A város másik nagy büszkesége a helyi kosárlabdacsapat, a Falco, amely az idei férfi bajnokságban a Szolnokkal csatázik a bajnoki címért. A várost képviseli továbbá a labdarúgó NBI-ben a nagy múltú futballklub, a Haladás. A 2019-ben megalapításának 100-ik évfordulóját ünneplő egyesület a foci mellett számos más sportágban - pl: birkózás, ökölvívás, futsal – is igen komoly sikereket tudhat magáénak. Szombathelyen infrastrukturálisan is számos fejlesztés segíti a mozogni szeretőket. Tavaly adták át a megújult Haladás Sportkomplexumot, amely UEFA IV-es futballpálya mellett egy igen modern sportcsarnokkal is rendelkezik. Ezen felül a város egy 8000 fő befogadására is alkalmas sportlétesítménnyel, az Aréna Savariával is büszkélkedhet.

 

 

 

A hétvégi Kisiskolák Sportversenye Diákolimpia® Országos Döntői fantasztikus hangulatban teltek, a szombathelyi verseny legizgalmasabb pillanatairól készült képek megtekinthető a Diákolimpia® közösségi médiaoldalán. A több napos küzdelmekben az alábbi iskolák és diákok szerezték meg a dobogós helyezéseket.

Kézilabda:

 

 

Lány

 

III-IV. korcsoport

aranyérem

Bács-Kiskun, KT Bem József Általános Iskola Boróka Általános Iskola, Bócsa

ezüstérem

Zala, Egervári László Általános Iskola, Egervár

bronzérem

Fejér, Zichy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Soponya

 

Labdarúgás:

 

 

Fiú

 

III-IV. korcsoport

 

 

aranyérem

Hajdú-Bihar, Zeleméry László Általános Iskola, Hajdúböszörmény

 

ezüstérem

Nógrád, Karancssági I. István Általános Iskola, Karancsság

 

bronzérem

Vas, Őriszentpéteri Általános Iskola, Őriszentpéter

 

Atlétika Többpróba

 

 

 

 

Lányok

I-II. korcsoport győztes

Csáki Lívia Ágnes, Csengelei Általános Iskola, Csengele

III. korcsoport győztes

Rittlinger Lenke, Sombereki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Somberek

 

IV. korcsoport győztes

Ficsor Nóra, Zamárdi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Zamárdi

 

 

 

Fiúk

I-II. korcsoport győztes

Valacsai Zsolt, KOSZISZ Timaffy Endre Általános Iskola, Tündérkert Óvoda és Bölcsőde, Dunasziget

III. korcsoport győztes

Trenka Ádám, Gorsium Általános Iskola, Tác

IV. korcsoport győztes

Barbalics Bálint Péter,

Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola, Győrvár

Csapatverseny

I-IV. korcsoport győztes lány

Zamárdi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Zamárdi

I-IV. korcsoport győztes fiú

Balsaráti Vitus János Általános Iskola, Dombegyház

 

 

Atlétika Síkfutás

 

 

600 m

III. korcsoport lány győztes

Szabó Szonja, Kunszállási Tóth Pál Általános Iskola, Kunszállás

III. korcsoport fiú győztes

Trenka Ádám, Gorsium Általános Iskola, Tác

 

 

 

800 m

IV. korcsoport lány győztes

Monori Piroska, Dr. Szántó Imre Általános Iskola, Alsópáhok

IV. korcsoport fiú győztes

Lantos Ádám, Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola, Dejtár

 

 

 

 

Svédváltó

 

 

I-IV. korcsoport lány

dr. Tolnay Sándor Általános Iskola, Gyöngyösfalu

IV. korcsoport fiú

Sombereki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Somberek

 

A Diákolimpia® versenysorozatról

A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 13 MDSZ által rendezett, és további 41 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozatban egy tanév során összesen 270 ezer diák vesz részt, közülük 18 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia® fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők. A versenysorozat az előző tanévben ünnepelte a 30 éves jubileumát.

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát®, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

Helyszínek, szervezők