Adatok betöltése...

Sport

Hírek

Hírek

2017.10.12 (Csütörtök), 08:00

Három szezon után újra van NB I-es női röplabdacsapata Szombathelynek. A hétvégén rajtoló 2017/2018-as idényben megőrizné első osztályú tagságát a Haladás Szombathely.

Legutóbb a 2013/2014-es szezonban volt első osztályú női röplabdacsapata Vas megyének – a Vasi Sport Akadémia. Előtte négy évet kellett várni arra, hogy a világ női röplabdájában a Savaria Kupák révén jól ismert Szombathelyen újra NB I-es csapatokat láthassanak a sportág szimpatizánsai. A VSA-nak akkor nem sikerült megkapaszkodnia, most, három évvel később viszont a Haladás Szombathely néven induló együttes az NB II. megnyerésével újra lehetőséghez jutott. A játékosok és vezetőik feltett szándéka, hogy megőrizzék az első osztályú tagságot.

– Legutóbb nem tudtuk megerősíteni a csapatunkat, sőt anyagi gondjaink miatt nehezen tudtuk végigjátszani még azt az egy szezont is – utalt vissza a 2013/2014-es csapatra dr. Mucsi Péter. Azt az együttest is ő irányította, ahogy a most feljutót is. Igaz, a vezetőedzőségtől a nyáron elköszönt, a röplabdaszakosztály elnökeként dolgozik, ám két hete visszatért a csapat mellé is, miután megváltak az erre a szezonra szerződtetett Igor Romakovtól. – Most olyan lehetőségek nyíltak meg, amilyenekre a szombathelyi röplabdában még nem volt példa: a Haladás vezetősége, elsősorban Homlok Zsolt elnök, Bokor Zsolt sport-igazgató és Foki Róbert elnökségi tag mellénk állásával mód nyílott az erősítésre. A célunk a bentmaradás és az, hogy hosszú távon legyen NB I-es csapata a városnak.
A Haladás Szombathely öt játékossal erősített: két centerrel, a bosnyák válogatott Ajla Paradzikkal és az amerikai Nicole Kinserrel, két szerb ütővel, Andrea Kalmannal és Milana Reljiccsel, valamint a Békéscsabán nevelkedett, most Kaposvárról érkezett feladóval, Bagyinka Fannival. A jobb anyagi kondíciók révén kibővíthették a szakmai stábot is. Edzőként és statisztikusként is Széll Dániel segíti a vezetőedző munkáját, az erőnléti edző Vígh Judit, a csapat masszőre pedig Varga Attila.

A korai edzőváltás viszont azt jelzi, hogy a felkészülés nem az elképzeléseknek megfelelően alakult.
– Szombaton kezdjük a bajnokságot, de sajnos a csapatunk nem ott tart, ahol ebben az időszakban már kellene. Ezért volt szükségszerű a váltás. Próbáljuk utolérni magunkat – folytatta Mucsi Péter. – Még keressük a játékunkat, építjük a csapatot. Úgy vélem, az egyéni játéktudással nincsen gond; az új centereink egészen kimagasló teljesítményre képesek, de a többi igazolásunk is jól sikerült. Viszont az összeszokáshoz, ahhoz, hogy gördülékeny legyen a játék, idő kell. Kulcsfontosságú, hogy stabilizáljuk a nyitásfogadást, mert csak úgy tudjuk kihasználni az ütőink tudását. És veszélyesebbé kell tennünk a nyitásainkat, hogy sánccal, mezőnyvédekezéssel tudjuk ellensúlyozni a szintén jócskán, elsősorban külföldiekkel erősítő, NB I-es rutinnal rendelkező ellenfelek gyors játékát.
A 2017/2018-as szezonban 12 csapat két csoportban kezdi meg a női röplabda NB I-et. Az oda-visszavágók december közepén zárulnak, utána felső- és alsóházban folytatódik a pontvadászat. Kiesni nem illendő, hiszen a rájátszás 11-12. helyezettje az NB II. 3-4. helyezettjével játszik majd osztályozót.
A Haladás két idegenbeli mérkőzés után – szombaton az ötödik Újpestnél, majd október 21-én a Budaörsnél vizitál – október 29-én játssza az első hazai bajnokit a Gödöllő ellen. A további két csoporttárs a bajnoki címvédő Békéscsaba és az előző idényben negyedik Jászberény.

 

forrás: vaol.hu

Helyszínek, szervezők