Adatok betöltése...

Sport

Hírek

Hírek

2019.11.13 (Szerda), 08:00

Megnyerte utolsó idei tétmérkőzését - egyben Lettország elleni első találkozóját - a női A-válogatott. Markó Edina csapata először szerzett három pontot az Eb-selejtezőkben, és a napokban lejátszott két tétmétkőzésén kapott gól nélkül maradt veretlen. A keddi volt a női válogatott 300. találkozója.

Az idei utolsó tétmérkőzésén Lettország válogatottját fogadta Markó Edina csapata a szombathelyi Haladás Sportkomplexumban. A két együttes korábban még sosem találkozott egymással. A letteket a negyedik, míg a mieinket a harmadik kalapból húzták az Eb-selejtező sorsolásánál.

Az eddigi három mérkőzésen egy pontot gyűjtöttünk a sorozatban, négy nappal ez előtt idegenben játszottunk 0–0-t Szlovákiával (előtte 4–1-re kikaptunk Izlandon és 5–0-s vereséget szenvedtünk Svédországtól a DVTK Stadionban).

A lett válogatott korábban masszív védekezésével és kontratámadásival többször is tudott már meglepetést okozni a selejtezőben: Szlovákia és a vb-bronzérmes Svédország ellen is vezetni tudtak, igaz, pontot végül nem szereztek (a svédektől 4–1-re, a szlovákoktól 2–1-re, Izlandtól pedig 6–0-ra kaptak ki mindegyik mérkőzésüket hazai pályán játszva).

A válogatott kapuját a szlovákok jól védő szombathelyi játékos, Bíró Barbara őrizte, aki az előző mérkőzésen ünnepelte 25. válogatottságát. Előtte a védelemben ezúttal Mosdóczi Evelin helyett az MTK labdarúgója, Papp Dóra kapott szerepet Turányi Lilla, Szabó Viktória és Csiki Anna mellett. A középpályán is változtatott a szövetségi kapitánya szlovákok elleni hadrendhez képest: Fenyvesi Evelin kezdett Zágor Bernadett helyett, a Csiszár Henrietta – Rácz Zsófia páros mellett a jobb szélen. Elől pedig a Jakabfi Zsanett – Vágó Fanni – Zeller Dóra csatársor rohamozott.

A mérkőzés rögtön egy magyar helyzettel kezdődött, egy szöglet után kellett először védenie a lett kapusnak. A 7. percben Csiszár Henriettát hozta helyzetbe Papp Dóra, de a Bayer Leverkusen játékosának fejese nem talált kaput.

A pályán a mi akaratunk érvényesült, ami a 13. percben gólban is megnyilvánult: Vágó Fanni tört ki egy remek kiugratás után, a tizenhatoson belülre és okosan a középen érkező Jakabfi Zsanett elé tálalt, aki a becsúszó védő lába mellett közvetlen közelről a hálóba passzolt (1–0). A Wolfsburg labdarúgója a 31. válogatott gólját szerezte a 60. mérkőzésén.

A gólunk után sem engedtünk fel, folyamatos nyomás alatt tartottuk a lett védelmet. A 22. percben Fenyvesi Evelint ugratta volna ki Vágó Fanni, de a passz hosszú volt; majd Vágó Fanni egymás utáni két próbálkozását védte Ibragimova kapus. A letteknek a 27. percben sikerült labdát szereznünk a középpályán, de a visszaérő Papp Dórának köszönhetően nem tudtak veszélyeztetni. A 30. percben egy távoli kísérletet húzott le Bíró Barbara.

Egy perc elteltével már ismét a vendégek tizenhatosánál ment a játék: Zeller Dórát a büntetőterületen belül buktatták. A megítélt tizenegyest Vágó Fanni a kapufára lőtte, a kipattanót már bepasszolta, de az új szabályok értelmében a gól érvénytelen volt, maradt az 1–0.

A 36. percben úgy tűnt, Zeller Dóra elveszíti a labdát a támadó harmadban, de Fenyvesi Evelin segítségével visszaszerezte és nem sokat hezitált, nagyjából húsz méterről a felsőléc alá bombázott (2–0)!

A szünetben cserélt Markó Edina: Csiki Anna nem folytatta a mérkőzést, helyette az MTK játékosa, Pinczi Anita tért vissza a válogatottba bokasérülése után.

Az 53. percben nem sokon múlott a harmadik gól megszerzése: Jakabfi Zsanett adott középre Vágó Fanninak, akitől a második hullámban érkező Fenyvesi Evelin elé került a labda, a Fradi játékosának lövése centikkel kerülte el a kaput.

Az 55. percben aztán már nem hibázott Fenyvesi Evelin, aki Jakabfi Zsanett szöglete után kapta a labdát, kapura fordult és karrierje első válogatott góljával gyakorlatilag eldöntötte a találkozót (3–0).

Újoncot is avatott a válogatott: a mindössze 17 esztendős Pusztai Sára mutatkozhatott be tétmérkőzésen, Jakabfi Zsanettet váltotta. A ferencvárosi labdarúgó Ciprus ellen a Női Labdarúgás Napján lépett először pályára a felnőttek között, de tétmérkőzésen eddig még nem kapott szerepet. Az U19-es válogatottal idén már sikeres volt az Eb-selejtezőben: a törökországi minitornán csapatkapitányként vezette a csoportgyőztes együttest.

A 64. percben Vágó Fanni a tizenhatos vonaláról emelt a kapu fölé. A lettek nem okoztak különösebb nehézséget Bíró Barbarának, aki mondhatni, hazai pályán játszott, hiszen a szombathelyi Haladás-Viktória kapusa. A találkozó végéig dominálni tudtunk, nem volt kérdés a három pont sorsa. 

A harmadik cserénk Kocsán Petra volt, aki Zeller Dóra helyett érkezett az utolsó húsz percre. A 78. percben Pusztai Sára lőtte meg az első válogatott gólját: Kocsán Petra szerzett labdát a szélen, majd a lepattanót vágta a hálóba a tehetséges fiatal (4–0).

A 85. percben Papp Dóra szabálytalankodott a tizenhatoson belül, amiért megkapta második sárga lapját, így számára véget ért a találkozó. A büntetőt azonban Bíró Barbara kivédte! A 4–0-s eredmény maradt a vége is, győzelemmel zárta válogatottunk az idei Eb-selejtezők sorát.

Markó Edina szövetségi kapitány a találkozó lefújása után elmondta:

– Mindig nehéz, amikor egy gyengébb ellenféllel szemben diktálni kell a ritmust és folyamatosan kezdeményezni kell. Megbeszéltük a szünetben, hogy itt most nincs mese, az a feladatunk, hogy támadjunk, gyorsítsuk a tempót a vizes talaj ellenére. A mai eredményt nem szabad túlértékelni, tudjuk, hogy mennyi munka van még hátra, de egyértelműen előre haladunk. Összességében nagyon örülök a mai győzelmünknek, amely ennek egy lépése.

forrás: mlsz.hu

 

 

Helyszínek, szervezők