Adatok betöltése...

Programok

Zene/Koncert

Zene/Koncert

Mahler és a trombita

Szimfónia bérlet 6. előadás

Szimfónia bérlet 6. előadás

Bartók Terem (Savaria Szimfonikus Zenekar koncerthelyszíne) 

+3694314472

info@sso.hu

2017.02.17 (Péntek), 19:00

    1
  • Műfaj:

    • komolyzenei koncert
  • Belépőjegy:

    • Jegyár: 3000 Ft

Savaria Szimfonikus Zenekar

G. Mahler: Blumine
J. N. Hummel: Esz-dúr trombitaverseny
G. Mahler: I. D-dúr „Titán” szimfónia

Közreműködik: Pálfalvi Tamás /trombita/

Vezényel: Cem Mansur

A koncert keretét alkotó két Gustav Mahler mű a keletkezéstörténet egy bizonyos pontján összetartozott. A budapesti ősbemutató alkalmával az 1. (D-dúr) szimfóniának egy öttételes változata szólalt meg, a második tétel helyén a Blumine állt. A tétel eredetileg egy akkoriban népszerű elbeszélő költemény, A säkkingeni trombitás kísérőzenéjének részeként született, innen emelte át Mahler a szimfóniába, melynek revideált változatából végül kimaradt, és manapság már jobbára csak önálló hangversenydarabként hallható.

Továbbra is a trombitás marad a középpontban. Johann Nepomuk Hummel a 18-19. század fordulóján számos európai nagyvárosban megfordult, az Esterházy hercegek szolgálatában is tevékenykedett. Híres trombitaversenye elegáns, nemes muzsika; valószínűleg 1804 újévi ünnepségének alkalmával hangzott el az Esterházy család bécsi palotájában.

A koncert második felét Mahler 1. szimfóniájának négytételes változata tölti ki. A kompozícióban két irodalmi alkotás hatása érezhető. Az egyik a Schumann által is nagyra becsült Jean Paul Titán című regénye, a másik pedig E. T. A. Hoffmann Fantáziadarabok Callot modorában című írása. A harmadik tétel gyászindulója groteszkségével A vadász temetése című képre utal, mely az erdő állatait ábrázolja, amint zokogva utolsó útjára kísérik ádáz ellenségüket.

Jegyár: 3000 Ft

Hogyan jutok oda?

Helyszínek, szervezők