Adatok betöltése...

Programok

Előadás/Kiállítás

Előadás/Kiállítás

Retro gyermekportré és gyermekjáték kiállítás

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK) 

+3694513530

http://www.bdmk.hu/

bdmk@bdmk.hu

2019.05.23 (Csütörtök), 17:00

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja 2019. május 23-án (csütörtökön) 17 órakor retro gyermekportré és gyermekjáték kiállítást nyit Dr. Illés Péter etnológus közreműködésével.

Februárban azzal a felhívással fordultunk a klub tagjaihoz és magánszemélyekhez, hogy hozzák el és mutassák meg nekünk féltve őrzött gyermekkori búgócsigájukat, lendkerekes autójukat, vagy azt a titkokkal teli babaházat, amely annyi örömöt okozott a hosszú téli estéken. Szerettük volna, hogy a mai gyerekek láthassák azt a négerbabát, amiért annyit könyörögtünk szüleinknek, hogy megvegyék nekünk, és a kis fehér, szirénázó mentőautót is, amiért jó magaviseletet ígértünk cserébe. Április 15-ig gyűjtöttük a relikviákat: az 1980 előtt készült és forgalmazott gyermekjátékokat. A felhívásra negyven magánszemély ajánlott fel iparilag és kézműves munkával készített játékszereket, társasjátékokat, táblajátékokat, gyermekkártyákat, mechanikusan és elektronikusan működő játékszereket, bábokat, szobabútort az 1930-as évekből, saját készítésű diavetítőt, pöci-focit, tiki-takit, természetesen babákat és mackókat, fonott és rúgós babakocsit, kis autókat, mozdonyt az 1950-es évekből és sok minden mást…

A tárlatra iskolai csoportokat is szeretettel várunk, mely alkalommal a gyerekek - felügyelet mellett - ki is próbálhatják ezeket a régi relikviákat.

A tárlaton nosztalgiázhatnak azok, akiknek nem sikerült megőrizni a gyermekkorukat megédesítő bohócfigurát, kisvasalót, valamint a mai gyerekek is megnézhetik, mivel játszottak a szülők, nagyszülők kiskorukban.

Gyermekportré is rengeteg érkezett magánemberektől és gyűjtőktől egyaránt. Köszönjük Forgó Marianna kecskeméti kártyanaptár és képes levelezőlap gyűjtőnek is, hogy tematikus összeállítását a rendelkezésünkre bocsátotta. Különleges fotók is láthatóak lesznek a kiállításon, mint Balogh József költő-pedagógus, vagy boldog Brenner János kiskori fotója.

Hogyan jutok oda?

További Programok

Helyszínek, szervezők