Adatok betöltése...

Programok

Előadás/Kiállítás

Előadás/Kiállítás

A PÁL UTCAI FIÚK - Vándorkiállítás egy legendás regényről

Berzsenyi Dániel Könyvtár (BDK) 

+3694513530

http://www.bdmk.hu/

bdmk@bdmk.hu

2018.10.05 (Péntek), 10:00

    1
  • Műfaj:

    • Vándorkiállítás

2018. október 1. és 31. között Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényét megidéző vándorkiállítással várja látogatóit a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtára. Az író életét, munkásságát, a korabeli Budapestet, az egykor volt pesti gyermekek életét, játékait ismerhetik meg az érdeklődők. A regény keletkezésének történetét, szereplőit, a sztori valós helyszíneit és a mű utóéletét tárják elénk a falakon elhelyezett képek és szöveg együttese. A Móra Kiadó gondozásában összeállított anyagot a könyvtár saját tulajdonú könyvritkaságaival (pl. első kiadás) egészíti ki. A kiállításhoz kapcsolódóan iskolai csoportoknak lehetőségük van ingyenes játékos foglalkozáson is részt venni. A bejelentkezéseket a 94/513-544-es telefonszámon, vagy email-ben a gykvt@bdmk.hu címen várják a BDK gyermekkönyvtárosai.

111 éve, 1907-ben jelent meg először könyv alakban Molnár Ferenc híres regénye, A Pál utcai fiúk, amely a mai napig az egyik legolvasottabb mű nemcsak hazánkban, hanem a világ számos országában is.

Népszerűségének oka, hogy a regény olyan alapvető kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelent a barátság, a hűség, a bátorság, a haza, és mi az, amiért érdemes feláldozni akár az életünket is. Grund, einstand, gittegylet, nemecsekség – mindannyiunk számára ismerősen csengő szavak, amelyek gyermekkorunk tiszta lelkű világát idézik és az idők során nagybetűs fogalmakká váltak.

Molnár Ferenc saját kortársait formázta meg a karakterekben, a fiúk a grundról valóságos személyek, akik a századfordulón nagykorúvá vált Budapest még szabadon lévő tereiért küzdenek. A helyszínek ma is léteznek, hűségesen őrzik a legendás történet egyes mozzanatait. A regényből készült adaptációk világszerte sikert arattak, Fábri Zoltán filmjét 1969-ben Oscar-díjra is jelölték. A a Vígszínház telt házzal játssza A Pál utcai fiúk musical változatát.

A tárlat anyagának alapjául a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi kiállítása szolgál, de az interaktív tartalmak kidolgozásában részt vállalt a Nemzeti Múzeum, mint a regény helyszíne, a Vígszínház, mint a darabot aktuálisan musical formájában műsoron tartó előadótér és a Móra Kiadó Zrt., mint a könyv gondozója, az újabb formátumok megjelentetője és mint a kiállítás koordinátora, helyszíneinek szervezője. A kiállítás az NKA anyagi támogatásával született meg, első helyszíne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára volt 2017 májusában.

A tárlat 11 tablóból, installációból és sok a könyvhöz kötődő tárgyból áll.

Az installáció egy fapalánk nyomatú, paravánszerű fal, mely a korabeli grundok hangulatát idézi. Tartalmaz több olyan QR kódot, melyeket leolvashatnak a kiállítás látogatói és a 2016-ban a Vígszínház által színpadra alkalmazott, azonos című darabban szereplő színészeket és az alkotókat láthatják, hallhatják, akik a könyvről, darabról, a könyv által közvetített értékekről, saját interpretációikról beszélnek. Ezen található Csónakos zsebe, melyben a régi és a mai „fiútárgyakat” tartalmaz, Geréb levele, valamint az iskola világát idéző fotók. A tárlat részét képezi a Gitt egylet csomagja, az Önképzőkör dokumentuma, Csónaky István bizonyítványa, továbbá golyók, zászló, Geréb levele, egy roll up és több apró, de a regényben meghatározó tárgy.

A székesfehérvári Gárdonyi Géza könyvtárban készült rövidfilmen láthatók a tárgyak is: https://www.youtube.com/watch?v=IWUK4KFZGIg&feature=youtu.be

Videó

Hogyan jutok oda?

További Programok

Helyszínek, szervezők